Life Fehér Patrik 2023. 03. 28.

Érdekes adatok derültek ki a magyar válogatottról

Hiába a fiatal nagy nevek a magyar férfi futball-válogatottban, egy összesítésből kiderült, hogy a nemzeti tizenegyünk a játékosok korát illetően viszonylag öregnek mondható.

Szoboszlai, Sallai, Schäfer – 22, 25 és 23 éves játékosok, akik nélkül jelenleg nehezen képzelhető el a magyar labdarúgó-válogatott. Elnézve a formájukat, ez nagyon jól hangzik, hiszen 10, akár 15 év is lehet még bennük, rengeteg potenciális fejlődési lehetőséggel.

Ám a CIES Football Observatory legutóbbi elemzésében rámutatott arra, hogy a magyar válogatott átlagéletkora még így is a magasabbak közé tartozik. A svájci intézet 126 válogatott összetételét vizsgálta meg 2022. február 15. és 2023. március 15. között minden meccsen, majd kiszámolta az átlagéletkorokat, kiegészítve az adatokat azzal, hogy az egyes korosztályok képviselőinek mennyi játékperc jutott.

Szoboszlai Dominik

Szoboszlai Dominik

A két szélsőség a listán Kuwait, illetve a Bahama-szigetek: előbbi válogatott az elmúlt bő egy évben 29,76 évvel a legidősebb kereteket állította ki meccseire, míg a közép-amerikaiaknál az átlagos játékos életkora 22,82 év.

Európában a belgák a rangidősek 29,4 évvel, míg a sor másik végén Törökország áll (25,07). Itt a belga válogatott története különösen érdekes: a játékidő 48 százalékát a 30 év felettiek kapták, az adatokon keresztül is megfigyelhető a többek között Kevin de Bruyne és Romelu Lukaku nevével fémjelzett arany generáció kiöregedése. Helyükre mostanság szivároghatnak be majd fiatalabb tehetségek.

Kevin de Bruyne (Kép: Linnea Rheborg/Getty Images)

Kevin de Bruyne (Kép: Linnea Rheborg/Getty Images)

Magyarország ezen a listán 27,66 évvel áll, ami az UEFA égisze alá tartozó válogatottakat tekintve is a legidősebb harmad végére elég. Az összesítés szerint az elmúlt 13 hónapban csak a játékidő 9,5 százalékát kapták 21 éves vagy annál fiatalabb játékosok. A cikk elején említett Szoboszlai, Sallai, Schäfer trió által is képviselt 22-25 éves korcsoport a játékpercek 27 százalékát kapták.

A 26-29 éves korosztály kapta a legtöbb bizalmat Marco Rossi szövetségi kapitánytól 34,4 százalékkal, míg a 30 és afeletti játékosok a játékidő 29,1 százalékában voltak a pályán. Tegyük hozzá, a teljes képbe beletartozik az, hogy lehetőséget kapott a búcsúra Dzsudzsák Balázs, illetve Szalai Ádámtól is elköszönt a válogatott, ők azért inkább felfelé húzták az átlagot.

Ami a 2024-es Európa-bajnoki kvalifikációt illeti, a csoportjában így áll életkor szempontjából a magyar válogatott:

  1. Bulgária (25,53 év – legfiatalabb)
  2. Szerbia (26,95 év)
  3. Litvánia (27 év)
  4. Magyarország (27,66 év)
  5. Montenegró (28,84 év – legidősebb)

A legsportszerűbb és legdurvább focicsapatok toplistái

Forrás: CIES Football Observatory
Kép(ek) forrása: Laszlo Szirtesi/Getty Images