Life Fehér Patrik 2023. 02. 28.

A legsportszerűbb és legdurvább focicsapatok toplistái

Egy friss kimutatásban összegezték, mely futballcsapatok követik el a legtöbb, illetve a legkevesebb szabálytalanságot. Kiderült az is, arányaiban melyik magyar csapat szenved legtöbbet a gyepen.

Egy élvezetes focimeccs nem csak attól lehet jó, ha sok gólt látunk: sokat hozzátesz az összképhez, ha a játék menetét nem törik meg rendszeres szabálytalanságok, játékmegállítások. A sport ezen részletét vizsgálta meg nemrég a svájci CIES Football Observatory legutóbbi elemzésében, kihegyezve a folyamatban lévő 2022/2023-as szezonra.

A focimegfigyelő három fő adatot gyűjtött össze a világ 52 bajnokságában játszó klubokról. Megnézték, hogy

  • mérkőzésenként átlagosan mennyit szabálytalankodnak a játékosaik,
  • mérkőzésenként átlagosan mennyi szabálytalanságot követnek el a csapatok ellen,
  • illetve a fenti két adat hányadosát is megnézték, így kijött, hogy arányaiban kik a jó- és rosszfiúk a pályán.

A legizgalmasabb kérdés persze az, hogy az öt topliga, vagyis a spanyol, az angol, a német, az olasz és a francia bajnokság főszereplői hogyan állnak ebben az összevetésben. Az adatsor alapján kiderül, hogy a Real Madrid az a klub, amely ellen arányaiban a legtöbb szabálytalanságot elkövetik: amíg a blancók miatt meccsenként átlagosan 9,4-szer fújja meg a spori a sípot, addig aktuális ellenfelük 13,9-szer faltol ellenük. A lista másik végén a nagycsapatok közül a Manchester United található, a vörös ördögök közel másfélszer annyit szabálytalankodnak, mint ellenfeleik – ez jóval magasabb érték a legtöbb európai topklubénál.

Real Madrid

Real Madrid

Elkövetett/elszenvedett szabálytalanságok aránya Klub
0,68 Real Madrid
0,76 Napoli
0,84 Borussia Dortmund
0,86 Chelsea
0,86 Arsenal
0,87 Paris Saint-Germain
0,87 AS Roma
0,88 Bayern München
0,89 Manchester City
0,96 RB Leipzig
1,01 Inter
1,02 FC Barcelona
1,03 Atlético Madrid
1,08 AC Milan
1,11 Juventus
1,12 Liverpool
1,49 Manchester United

A lista a magyar csapatokat is összegzi, ezek alapján az NB1-ben arányaiban a Mezőkövesd és a MOL Fehérvár ellen követik el a legtöbb szabálytalanságot. A sor  másik felén ebben az összevetésben a Puskás Akadémia szerepel, a legcsúnyább meccseket azonban a Paks játssza: a Duna-partiak mérkőzésein ők, illetve ellenfeleik összesen átlagosan 31,4-szer szabálytalankodnak, azaz kb. 3 percenként meg kell állítani valamiért a játékot.

Egy, a Puskás Akadémia ellen elkövetett szabálytalanságra a felcsútiak átlagosan 1,37-szer "válaszoltak" ebben a szezonban

Egy, a Puskás Akadémia ellen elkövetett szabálytalanságra a felcsútiak átlagosan 1,37-szer “válaszoltak” ebben a szezonban

Elkövetett/elszenvedett szabálytalanságok aránya Klub
0,77 Mezőkövesd
0,77 MOL Fehérvár
0,88 Vasas
0,98 Bp. Honvéd
0,98 Debreceni VSC
0,99 Újpest
1,12 Kisvárda
1,13 Ferencvárosi TC
1,15 Paks
1,18 ZTE
1,26 Kecskeméti TE
1,37 Puskás Akadémia

Ha ez alapján szeretnénk értékelni, melyik ligákban játsszák a legszebben, illetve a legcsúnyábban a focit, akkor a két végletet a dán és holland (meccsenként átlagosan 19,3 falt), illetve a szerb bajnokság (meccsenként átlagosan 30,2 falt). A topligák közül legkevesebbszer a Premier League-ben állítják meg a játékot (21,1-es meccsenkénti átlag), holott az angol pontvadászatban a közvélekedés szerint sok kontakttal játszanak a csapatok. Ebből a szempontból a topligák másik végletét a La Liga jelenti: a spanyol élvonalban 26,3 szabálytalanságot láthatunk átlagosan egy-egy meccsen ebben a szezonban.

Képek: Getty Images