Life Hirdetés 2024. 10. 01.

Ezt érdemes tudni a férfiaknak a hialuronsavról (x)

Bár a női szépségmegőrző praktikákkal forrt egybe a neve, a férfiak életét is megkönnyítheti a hialuronsav. Nem csupán azért, mert a rájuk szabott extrém esztétikai beavatkozások is elérhetőek – például az áll maszkulinizációja hialuronsavas feltöltéssel –, hanem azért is, mert az egészség megőrzésének egyik titkos fegyvereként is alkalmazható, különösen, ha aranyeres panaszokkal küzdünk.

A női arckrémek összetevőjeként közismert hialuronsav egy nagy molekulájú szénhidrát, amely természetes módon fellehető az emberi szervezetben: a szem üvegtestében, a bőrben, illetve az izmokban, a csontokban, továbbá az ízületi folyadékban vagy a vérben is. Egy 70 kilós ember szervezete átlagosan 15 gramm hialuronátot tartalmaz. Előnyös tulajdonságai miatt számos módon felhasználható az egészségügyben is: a szemápoló készítményektől fül-orr-gégészeti termékeken át ízületi injekciókig, vagy éppen aranyér elleni kúpok és kenőcsök alapvető összetevőjeként.

Nem véletlenül kedvelte meg ezt az összetevőt a szépség- és a gyógyszeripar: a hialuronsav használatával támogatható egyebek között a szöveti regeneráció folyamata. Egy gramm hialuronsav száz gramm víz megkötésére képes, emiatt nemcsak különféle arckrémekben, hanem műtéti rehabilitáció során is alkalmazható, és az enyhe aranyeres panaszok esetén is segíthet.

Aranyér: ezek az árulkodó jelek

Az aranyér a végbélnyílás közelében található visszérköteg, amely szerepet játszik a széklettartásban és -ürítésben. Aranyere tehát mindenkinek van, csak nem mindenkinél tágul ki vagy gyullad be. Az aranyérbetegség tünetei félreérthetetlenek: amire biztosan mindenki felfigyel, ha a papíron vagy a széklet felszínén piros vér jelenik meg. Gyakran tapasztalható viszkető, égő érzés a végbélnyílásnál, ami később szúró fájdalommá fokozódhat, amitől az ember már ülni is alig bír.

Okok és kezelési lehetőségek

Az aranyeresség jellegzetes civilizációs betegség: a mozgásszegény életmód, az alacsony rosttartalmú, nehéz fogásokban gazdag étrend, az ezek miatt gyakran kialakuló székrekedés és a székeléskor kifejtett erőlködés, a túlsúly, de akár az erős haspréssel járó fizikai megerőltetés is kiválthatja a panaszokat. Megfigyelhető, hogy a korai, enyhe tünetekkel a legtöbben nem fordulnak orvoshoz, és nem változtatnak az életmódjukon sem, ami az állapot súlyosbodásához vezet, és elkerülhetetlenné válhat a műtéti beavatkozás.

Az aranyérbetegség megelőzésében és a tünetek csökkentésében kulcsszerepe van az életmódnak. A kíméletes, rendszeres mozgás (például úszás, séta, túrázás), a rostban gazdag étrend, a napi 2-2,5 liter folyadék bevitele megkönnyíti a székletürítést, így mérsékli az aranyeres panaszokat. Az életmódváltást érdemes kiegészíteni vény nélkül kapható patikaszerekkel is.

Proktis-M: telitalálat aranyér esetén

Az aranyér kellemetlen tüneteinek enyhítésére bevethetjük a hialuronsav-tartalmú Proktis-M termékcsaládot. A Proktis-M kúp és kenőcs enyhíti a viszketést végbéltájon, és a székelés közbeni fájdalmat. A Proktis-M kúppal a belső, a Proktis-M plus kenőccsel a külső aranyér tünetei is enyhíthetők. Az egyik fő összetevőjük a hialuronsav, amely erősíti a szövetek szerkezetét, javítja azok tónusát, tápanyagellátását és rugalmasságát, gyorsítja a regenerációt és segít a gyógyulásban. A Proktis-M készítmények emellett szöveti regenerációt serkentő, hámosító és gyulladáscsökkentő hatásukról ismert gyógynövények kivonatát is tartalmazzák.

Patikában kapható gyógyászati segédeszközök

Patikában kapható gyógyászati segédeszközök

 

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL
A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG
KEZELŐORVOSÁT!

Forrás: Phytotec Hungária Bt.
Kép(ek) forrása: Phytotec Hungária Bt.