Life Támogatott tartalom 2024. 10. 16.

Ezek a vécézés kevéssé ismert, íratlan szabályai

Mit illik a mellékhelyiségben, és mit nem? Ha úgy gondolod, te már mindent tudsz a vécéhasználattal kapcsolatban, akkor is érdemes elolvasnod cikkünket!

Van, aki a vécét könyvtárnak tekinti, egyes családokban egyenesen az elvonulás helye a férfiak számára. Talán az egyetlen helyiség, ahol megnyugvást találnak a sürgősen, valamint a kevésbé sürgősen elvégzendő teendők közepette. Ha menni kell, akkor menni kell, de mi a helyzet azzal, aki megvárja, hogy a vécén szólítsa meg a természet?

Jókor jó helyen

Bár egy-egy kellemetlen rokon, kliens vagy vendég érkezésekor jó ötletnek tűnhet egy időre a vécébe menekülni, nem ajánlott sokáig tétlenül ücsörögni a deszkán, mivel ez könnyen aranyeres problémákat idézhet elő. Az ücsörgés igazi „vörös zászló”, ahogyan az erőlködés is. Ha sietni akarsz, akkor igyál valami olyat, ami beindítja az emésztést. Ez lehet egy tea, kávé vagy akár egy pohár víz is. Igaz, utóbbi kicsit lassabban fejti ki a hatását.

Ezek a vécézés fontos, íratlan szabályai

Miért rossz az erőlködéssel járó intenzív hasprés? Azért, mert nyomásnövekedést és vérbőséget idéz elő a kismedence ereiben. Sajnos az aranyér éppen itt helyezkedik el, így ha hirtelen túl sok vér áramlik ide, akkor ezek az erek túlságosan kitágulhatnak. Ilyenkor az aranyér megduzzadhat, rosszabb esetben kifakadhat, vérezhet. Legjobb tehát, ha akkor mész nagyvécézni, amikor arra valóban szükség van, és nem amolyan búvóhelynek használod a vécét – ennek amúgy sem örül a háztartás többi tagja. Ideális esetben a vécézésnek a kézmosással együtt nem szabad öt percnél tovább tartania.

Jó papír: félsiker

Ne tegyél be a vécébe olyan papírfajtát, ami dörzspapírnak is elmenne, elvégre nem a fényezést akarod lekapni a karosszériádról. A kemény, kéztörlésre szánt papírtörlőket ne a mellékhelyiségbe tedd, vagy maximum csak akkor, ha valóban arra akarod használni azokat, amire valók. Az ideális vécépapír puha, legalább két-, de inkább háromrétegű. Választhatsz akár mintásat is, ám az illatosítottat jobb kerülni, mert a kemikáliák nem feltétlenül kíméletesek. Ne írd a papírra az ellenséged nevét, mert foltot fog hagyni, és a tinta is vegyszer, de ha alapból van rajta valami minta, az természetesen nem probléma.

Ezek a vécézés fontos, íratlan szabályai

A jó közérzet érdekében nyilván tisztára kell törölni a kéményt. Addig csináld tehát, amíg van miért, de ne dörzsöld, mert az is aranyeres problémákat idézhet elő. A nedves törlőkendők is általában illatanyaggal vagy alkohollal vannak átitatva, ami gyakran okoz irritációt, és ne feledjük, hogy a legtöbb fajtát tilos a vécékagylóba dobni és lehúzni, mert dugulást okozhatnak.

Bidé?

Ha a Michael Jackson „Beat it” című számában te is a „bidé” szót hallod ki a refrénből, akkor nagy valószínűséggel tudod, mi az. Ez pedig azt jelenti, hogy találkoztál már olyan kagylóval, amit sokan csak kézmosónak vagy pisildének néznek, pedig semmi köze a piszoárhoz. A vécékagyló mellett elhelyezett, hideg-meleg vizes bidé igazi áldás: azonnal tisztára mosható a karosszéria, búcsút inthetsz a baktériumoknak, sőt az esetleges kellemetlen szagoknak is, és ez az, ami általában rendbe teszi az ember önbizalmát.

Ezek a vécézés fontos, íratlan szabályai

A „bidét” (franciásan írva) eredetileg az 1700-as években jelent meg, és akkor kifejezetten a női higiénia fenntartását szolgálta. Kezdetben inkább hasonlított egy nyeregre, mint vécécsészére. Az volt a rendeltetése, hogy a hölgyek a menstruáció ideje alatt is biztosítani tudják maguknak a megfelelő tisztaságot. Hazánkba később, a 19-20. században ért el, és egy időben meglepő módon nem a fürdőszobában, hanem a hálószobában alakították ki. Ha napjainkban valaki olyan új építésű házban jár, ahol van ilyen, biztos lehet benne, hogy az építtető magas higiéniás elvárásokkal rendelkezik.

Jól látható tehát, hogy a vécézésnél is akad néhány íratlan szabály, melyeket betartva elkerülhető az aranyér kialakulása vagy súlyosbodása.

Hirdetés

Telitalálat aranyér ellen!

 

Az aranyér első tüneteinek – viszketés a végbéltájon, székelés közbeni fájdalom, esetleg vérzés – jelentkezésekor segíthet a micellákba csomagolt hialuronsavat és gyógynövényi kivonatokat tartalmazó Proktis-M termékcsalád. A hialuronsav kiemelkedő hidratálóképessége igazolt, ami felgyorsítja és javítja a szövet-helyreállítást, sebgyógyulást. A Proktis-M kúp a belső, míg a Proktis-M plus kenőcs a külső, fájdalommal és gyulladással járó aranyeres panaszok enyhítésére használható, a tünetektől függően akár kombinálva is.

 

Ezzel lepd meg a kedvesed, ha jót akarsz

Phytotec Hungária Bt.

Patikában vény nélkül kapható gyógyászati segédeszközök

www.proktis.hu

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Forrás: First Class
Kép(ek) forrása: Getty Images