Life Támogatott tartalom 2024. 10. 03.

Így sportolj, hogy ne legyen aranyed

Az odáig teljesen jó, hogy az életmódváltás mellett döntesz. De nagyon vigyázz, milyen sportot választasz, nehogy ráfázz vele!

A sportolás nagyon ajánlott tevékenység. Feltölt energiával, jó hatással van a hangulatodra és ellenállóbbá teszi az immunrendszert. Nem utolsósorban pedig segít kiereszteni a fáradt gőzt is. De egy dolgot ritkán emlegetnek ezzel kapcsolatban: ha nem vigyázol, akkor a sportolás következtében kijöhet az aranyered. Ezt pedig biztosan nem akarhatod. A betegség gazdagság helyett csak kellemetlenségeket okoz.

Mi az az aranyér?

Az aranyér valójában egy visszérköteg a végbélben, fő funkciója a széklettartás és székletürítés szabályozása. Amolyan „védőszelep”. A baj akkor jelentkezik, ha az érkötegben időről időre magas vérnyomás alakul ki, ezért kitágul, a fala elvékonyodik és érzékennyé válik. Idővel az erek fala begyulladhat, és ki is repedhet.

Ha az aranyérbetegség megjelenik, akkor általában pecsételő vérzéssel „tudatja” létezését, amelyet a vécépapíron figyelhetsz meg. Jellegzetes tünet még a szúró fájdalom a végbél környékén, amelyet leginkább székelés során tapasztalhatsz meg. A gáttájékra kisugárzó fájdalom ugyancsak árulkodó tünet lehet.

80 kilót a magasba?

Az amatőr vagy profi súlyemelők a leginkább veszélyeztetettek. De ha rendszeresen jársz terembe emelgetni a korongokat, akkor már te is veszélyzónában vagy. Hogy miért? Látod, ahogy az erek megduzzadnak a férfiak nyakán, amikor hatalmas súlyokat emelgetnek? Sajnos nemcsak azok az erek feszülnek meg ekkor, hanem az aranyeres kötegben is megemelkedik a nyomás. Az aranyerek azonban nem elég rugalmasak, és erőlködés hatására kinyúlnak, de nehezebben húzódnak össze.  Az elvékonyodott érfalon az erőlködés hatására átpréselődő vér okozza a vécépapíron a véres csíkokat és a lüktető fájdalmat. 

Így sportolj, hogy ne alakuljon ki az aranyér

Ha tehát olyan sportra esik a választásod, amelynek során rendszeresen kell nehéz tárgyakat emelgetned, vagy komoly erőkifejtéssel jár, akkor jobb, ha keresel egy jó proktológust. Ő már az első tüneteknél tud segíteni. Nem kell feltétlen műtétre gondolni, életmódváltással könnyen megelőzhető a baj.

Ha kialakult az aranyér, akkor több sport is ártalmas lehet. Ezek közé tartozik a biciklizés, az evezés, a felülések végzése, de az edzőtermi súlyemelés sem ajánlott ilyenkor. Ezeknél ugyanis az aranyér nyomás alá kerül. Érdemesebb tehát a futást vagy a tempósabb gyaloglást választanunk egészen addig, amíg az aranyérkezelés tart. Jót tehetünk magunkkal akkor is, ha az úszást választjuk.

Fontos tehát szem előtt tartani, hogy a sportolás nagyon sok előnnyel jár, és megfelelő körültekintéssel elkerülhetők az aranyérproblémák is.

Így sportolj, hogy ne alakuljon ki az aranyér

De persze nyilván nem csak erre kell odafigyelni, ha valaki sportolásra adja a fejét. A megfelelő ruházat, a bemelegítés legalább ennyire fontosak, hiszen a kényelmes, évszaknak megfelelő öltözetben és az előzetes átmozgatással nemcsak élvezetessé, hanem sérülésmentessé is tehető a rendszeres sportolás. Örök érvényű szabály továbbá, hogy ha a súlyemelés miatt a szerveztünk jelez, akkor utána ne erőltessük, szánjunk időt a pihenésre!

Hirdetés

Telitalálat aranyér ellen!

Az aranyér első tüneteinek – viszketés a végbéltájon, székelés közbeni fájdalom, esetleg vérzés – jelentkezésekor segíthet a micellákba csomagolt hialuronsavat és gyógynövényi kivonatokat tartalmazó Proktis-M termékcsalád. A hialuronsav kiemelkedő hidratálóképessége igazolt, ami felgyorsítja és javítja a szövet-helyreállítást, sebgyógyulást. A Proktis-M kúp a belső, míg a Proktis-M plus kenőcs a külső, fájdalommal és gyulladással járó aranyeres panaszok enyhítésére használható, a tünetektől függően akár kombinálva is.

 

Ezzel lepd meg a kedvesed, ha jót akarsz

Phytotec Hungária Bt.

Patikában vény nélkül kapható gyógyászati segédeszközök

www.proktis.hu

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Forrás: First Class
Kép(ek) forrása: Getty Images