Life Támogatott tartalom 2024. 10. 16.

Ezt is kockáztatod az elhízással

A súlyfeleslegnek nagyon sok következménye lehet. Most egy olyat mutatunk, aminek biztosan nem örülnél, ha megtörténne veled!

Az elhízás civilizációs betegség. Bár sokáig kizárólag a mozgásszegény életmódot tették felelőssé, manapság többek között a gyorséttermi ételek is okolhatók azért, ha kisebb vagy nagyobb úszógumi telepszik a derékra. Azon túl, hogy esztétikusnak nem igazán nevezhető, ha egy férfitesten háj fedi az izmokat, más baj is lehet az elhízásból.

Számos probléma melegágya

Nagy általánosságban elmondható, hogy hosszú távon az elhízás szinte biztosan rontja az életminőséget, valamint a várható élettartamot is csökkenti. Ha valaki nem veszi komolyan, hogy a mérleg egyre nagyobb számokat mutat, akkor idővel számolnia kell azzal, hogy nőni fog a magas vérnyomás, a kettes típusú cukorbetegség, a koleszterinszint-emelkedés, valamint az egyéb szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata.  

Szinte hihetetlen, de napjainkban már több mint egymilliárd elhízott ember él a Földön. A trend aggasztó, mert egy kutatás szerint 1990 és 2022 között a felnőtt lakosságban az elhízottak aránya duplájára nőtt, az 5-19 éves korosztályban pedig megnégyszereződött. Érdekesség, hogy mintegy 190 vizsgált ország közül egyedül Spanyolországban mérséklődött a túlsúlyos emberek száma. (Mégis lehet valami a spanyolok kedvencében, a tapasban?)

Ezt kockáztatod, ha hagyod, hogy elhízz

Fájni fog az ülés

Az elhízás a szív- és érrendszeri problémák mellett 2-es típusú diabéteszt, légzési problémákat, mozgásszervi problémákat és daganatos betegségeket is okozhat. Megnövelheti ugyanis egyes ráktípusok, így a mell-, a vastagbél- vagy a veserák kialakulásának rizikóját. Kutatások szerint az elhízott vagy túlsúlyos emberek hajlamosabbak ezekre a betegségekre.

Rövid távon pedig olyan kellemetlenségekhez vezethet, mint például az aranyér. Igen, sokszor hallani, hogy ez leginkább az ülőmunkát végzőket veszélyezteti, de az igazság az, hogy azokra is hatással lehet, akik hagyják felgyűlni magukon a zsírpárnákat. De mi a kapcsolat az aranyér és az elhízás között?

Ezt kockáztatod, ha hagyod, hogy elhízz

Egyszerű biológia az egész. A súlyfelesleg növeli a hasűri nyomást, amely különösen a végbél környékén érvényesül, és ez hozzájárulhat az aranyér kialakulásához. Gondolj bele, olyan ez, mintha kis súlyokat erősítenél a derekadra, csakhogy ezek a súlyok belülről feszítenek. Éppen ezért fontos, hogy figyelembe vedd, mit mutat a mérleg, és időben gondoskodj a túlsúly csökkentéséről! Ez ugyanis nemcsak a vérnyomásodra hat kedvezően, de az aranyeres tünetek enyhítésében is segíthet.

Az aranyér kialakulásában ugyanakkor más tényezők is szerepet játszhatnak. Ezek közé tartozik a helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód vagy akár a genetikai hajlam. Ha valaki aranyeres tüneteket tapasztal magán, akkor érdemes már a korai tünetek esetén valamilyen kenőcsöt vagy kúpot beszereznie, ugyanis ilyenkor még kifejezetten könnyen visszafordítható ez az állapot. Ne hagyd hát, hogy gyűljenek rajtad a felesleges kilók! Sétálj, mozogj, és töröld az étlapodról a gyorséttermi kajákat!

Hirdetés

Telitalálat aranyér ellen!

Az aranyér első tüneteinek – viszketés a végbéltájon, székelés közbeni fájdalom, esetleg vérzés – jelentkezésekor segíthet a micellákba csomagolt hialuronsavat és gyógynövényi kivonatokat tartalmazó Proktis-M termékcsalád. A hialuronsav kiemelkedő hidratálóképessége igazolt, ami felgyorsítja és javítja a szövet-helyreállítást, sebgyógyulást. A Proktis-M kúp a belső, míg a Proktis-M plus kenőcs a külső, fájdalommal és gyulladással járó aranyeres panaszok enyhítésére használható, a tünetektől függően akár kombinálva is.

 

Ezzel lepd meg a kedvesed, ha jót akarsz

Phytotec Hungária Bt.

Patikában vény nélkül kapható gyógyászati segédeszközök

www.proktis.hu

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Forrás: First Class
Kép(ek) forrása: Getty Images