Life FIRSTCLASS 2024. 10. 03.

Az egész heti edzésed tönkre vághatod hétvégén

Ha túl sokat lazítasz a hétvégén, az bizony az egész heti kemény munkád rovására mehet. Ne kövesd el az alábbi hibákat!

Biztosan tapasztaltad már, hogy annak ellenére, hogy a hétköznapokon mindig pontosan betartod az étrended, és maximálisan teljesítesz az edzéseken, ahogy elérkezik a péntek és a lazítás ideje, minden akaraterőd elhagy. Az ellazsált hétvégéket sajnos nem teszi semmissé a következő heti kemény edzés.

De ne aggódj, mutatunk néhány tippet, melyeket a GymBeam szakértői osztottak meg velünk.

A hétvégi lazítás elengedhetetlen a testi és szellemi energiád visszatöltéséhez, és ha mindezt tudatosan csinálod, gyorsan megszabadulhatsz a hétfői bűntudattól.

1. Étkezés

Kihívás, hogy a hétvégéken minden oldalról csábító és finom ételek vesznek körül: családi ebéd, pizzaparti a barátokkal, nassolós mozizás…

Úgy érezheted, hogy a hét közbeni sikered miatt megérdemled a kényeztetést. Ez így is van! Azonban érdemes arra odafigyelni, hogy ezeken a “csalónapokon” is minőségi alapanyagokat vigyél be a szervezetedbe: például rendes pizzatészta helyett választhatsz alternatív pizzatésztát, amellyel még a megfelelő fehérjebevitelről is gondoskodni tudsz. Figyelj, hogy a pihenést ne keverd össze a mértéktelen étkezéssel.

Fotó: Getty Images/EXTREME-PHOTOGRAPHER

Fotó: Getty Images/EXTREME-PHOTOGRAPHER

2. Mozogj, csak máshogy

Mindenki a saját ritmusának megfelelően iktatja be a heti edzéseket, ezért teljesen rendben van, ha te nem szeretnél hétvégén is az edzőteremben izzadni. A testmozgásra azonban akkor is rengeteg lehetőséged van, ha épp programot szerveznél a családdal. Az őszi időszakban egy kellemes erdei séta, egy folyóparti biciklitúra vagy kutyasétáltatás a testnek-léleknek felemelő érzés, és a testmozgás utáni endorfinlöket garantáltan jókedvre derít.

3. Mi van az italodban?

Szereted a cukros koktélokat? Esetleg a sör a gyengéd? Egy-két rövid is lecsusszan? Ez nem jelenti azt, hogy péntek este távol kell tartanod magad a belvárosi szórakozóhelyektől, viszont próbálj meg ilyen helyzetekben is tudatos döntéseket hozni. A gin-tonikba kérj csökkentett cukortartalmú tonikot, és máris rengeteg felesleges kalóriától mentetted meg magad. De már az is egy tudatos döntés, ha az utolsó kör sört nem kéred. Az alkoholtartalmú italok amellett, hogy kalóriadúsak, negatívan befolyásolhatják az anyagcserét, hátráltathatják az izomépítés folyamatát.

Fotó: Mario Gutiérrez/Getty Images

Fotó: Mario Gutiérrez/Getty Images

4. Partizz okosan

A haverokkal való találkozás nem kell, hogy tönkretegye a fejlődésed. Próbáld meg úgy szervezni a közös vacsit, hogy olyan étteremben egyetek, amely egészségesebb alternatívákat is kínál. Nézd meg előre az étlapot, hogy ki tudd választani az alacsonyabb kalóriatartalmú opciókat. Hétvégén házibuliba vagy hivatalos? Vigyél magaddal finom, de egészséges rágcsálnivalót – pl. ropogós sajtgolyókat -, amit másokkal is megoszthatsz. Ezt a házigazda is biztosan értékeli majd.

5. Töltsd fel a hűtőt

Ha a hűtőszekrényed kiürül a hétvégére, akkor sokkal valószínűbb, hogy valamilyen egészségtelen étel vagy az ételrendelős appok után nyúlsz majd. Figyelj arra, hogy hétvégére is legyen elegendő friss, egészséges és jól kombinálható alapanyag (pl. csirkemell, tonhal, magvajak) a hűtődben. Vészhelyzet esetére pedig még mindig ott van az online bevásárlás lehetősége, ami tudatosabb és egészségesebb alternatívát jelent a gyorséttermi étkezés helyett.

Fotó: Getty Images/Fernando de Otto

Fotó: Getty Images/Fernando de Otto

6. Aludd ki magad!

Ha jó okod van rá, hogy sokáig fennmaradj, például a kedvenc zenekarod végre a városban játszik, érezd jól magad. De ha csak azért maradsz fenn, hogy megszokásból görgess a telefonodon, inkább feküdj le a szokásos időben. Ne feledd, hogy az alvás rendszeres elhanyagolása az egyik legrosszabb dolog, amit a szervezeteddel tehetsz, akár a sportteljesítményed javítására, akár fogyásra törekszel, akár szellemi felfrissülésre vágysz.

Az alváshiány növelheti az étvágyat, és krónikus fáradtsághoz vezet, ami csökkenti az edzés iránti motivációt. A tested és az elméd is értékelni fogja, ha a hétvégét arra használod, hogy elegendő és minőségi alvásban legyen részed.

Kép(ek) forrása: Nyitókép: Getty Images/ Westend61