Style Fehér Patrik 2024. 10. 07.

Itt a cipő, ami a lábaddal együtt növekszik

Akár évekig is jó lehet az a pár cipő, melyet úgy terveztek, hogy szinte lehetetlen kinőni: a láb növekedésével együtt ugyanis a cipő is igazodik a lábfejhez.

Fiatalkorban a legtöbb cipőt talán azért dobjuk el, mert egész egyszerűen kinőjük. Genetikai adottságoktól függően 18-25 éves korunkig is nőhet a lábfejünk – ha ez gyorsan történik, az gyakori cipőváltással jár.

Ebből a szempontból igazi különlegességgel rukkoltak elő az Egyesült Államokban. Dr. D’Wayne Edwards neves cipőtervező, aki korábban többek között Nike- és Jordan-sneakereket is megálmodott már, ezúttal egy olyan cipővel rukkolt elő, mely kis túlzással egy életre elég mindenkinek. ÜNOS by Sz néven új márkát indított, mely az amerikai Target áruházláncban debütál, ismertetőjegye pedig az, hogy a lábfej növekedésével maga a cipő is nő.

Tudásának megfelelően a U Need One Size (elég egy méret) nevet kapta a lábbeli, mely ugyan nem nyúlik a végtelenségig, de egy méretnyi mozgástér van a cipőben. Ennyi akár éveket is áthidalhat lábnövekedés esetén két cipővásárlás közt. A tudás egyébként jól jöhet olyanoknak is, akiknek a két lába nem egyforma méretű.

A spéci cipőt messziről fel lehet ismerni a talpán található Z alakú minta miatt, gyakorlatilag ennek köszönhetően képes nyúlni a sneaker. Az amerikai gyártó le is védette a technológiát – kérdéses, hogy Európába eljutnak-e ilyen cipők. Aki biztosra menne, az a Targetben keresse a 15 kivitelben kapható lábbelit: a gyerekeknek készült változat 35, a felnőttverzió 50 dollárba (12 800, illetve 18 200 forintba) kerül.

Forrás: Target