Style Erdős Norbert 2024. 10. 15.

Milliókért adták el Bruce Lee féltve őrzött kardjait

Árverésen találtak új gazdára a híres harcművész-színész pillangókardjai, amelyet még mesterétől kapott pályafutása elején.

Néhány napja elkelt Bruce Lee híres pillangókard-párosra, amelyeket a hongkongi Yip Man wing chun-iskolájában kapott ajándékba. Ez az iskola egyike volt a legnevesebbeknek, Yip Man pedig a világ egyik legismertebb kungfumestere volt. Bruce Lee több éven át tanult nála, mielőtt híressé vált, és később maga is oktató lett.

A pillangókardok közel 23 ezer dollárért keltek el, ez átszámítva 8,3 millió forint.

Yip Man 1893-ban született Kína Kuangtong tartományában, Fosan városában. 13 éves korában kezdett el wing chunt (wint tsun, ving csun) tanulni Va-sun Csan tanítványaként. 1949-ben Hongkongba költözött, ahol elindította saját wing chun-iskoláját. Módszere a gyorsaságra, hatékonyságra és a gyakorlati önvédelemre épített, szemben a hagyományosabb, ceremoniálisabb kungfustílusokkal.

A kép csak illusztráció - Bruce Lee kardjai pont ilyenek voltak, annyi különbséggel, hogy a markolat fából készült és a pengékbe egy-egy pillangó alakú véset volt. (Fotó: Getty Images/Marti157900)

A kép csak illusztráció – Bruce Lee kardjai pont ilyenek voltak, annyi különbséggel, hogy a markolatuk fából készült, és a pengékbe egy-egy pillangó alakú véset került. (Fotó: Getty Images/Marti157900)

Yip Man hatása mélyen befolyásolta a harcművészetek világát. Életét több film is bemutatta, köztük a híres “Ip Man”-sorozat, melyben Donnie Yen alakítja őt. A mester 1972-ben hunyt el, de öröksége tovább él a harcművészetek világában.

Az alábbi felvétel halála előtt készült, 1972-ben:

 

A hongkongi iskolája a mai napig működik, és mind helyi, mind nemzetközi diákokat fogad, tanítványai pedig – különböző neveken működtetett iskoláikkal – a világ minden tájára elvitték a stílust.

Bruce Lee, miután Kaliforniába költözött, saját harcművészeti iskolákat nyitott, és tudását továbbfejlesztve-kiegészítve létrehozta a jeet kune do stílust. Ez a harcművészet több más stílus, például a dzsudzsicu és a boksz elemeit is magába olvasztotta, bizonyos értelemben a modern vegyes harcművészetek (MMA) első példája, úttörője volt.

Az eladásra kínált kardok különleges jelentőséggel bírnak. Nem csupán Bruce Lee személyes fegyverei voltak, azon kevés tárgyak közé tartoztak, amelyeket Hongkongból magával vitt az Egyesült Államokba, amikor kungfut oktatott Seattle-ben és San Franciscóban. Lee, bár felesége szerint tervezte, ezeket a fegyvereket egyetlen filmjében sem használta, korai halála – 1973-ban, 32 évesen hunyt el – megakadályozta ebben.

Forrás: Silodrome
Kép(ek) forrása: Getty Images/Screen Archives