Life Fehér Patrik 2024. 02. 27.

Saját készítésű karddal kaszabol a Facebook ura

Úgy tűnik, Mark Zuckerberg szinte bármit megtehet. A Meta vezére nemrég Japánban járt, hogy magának kovácsolhasson egy borotvaéles katanát.

Te mit csinálnál, ha kb. 170 milliárd dollár (61 000 milliárd forint) lenne a vagyonod? Valószínűleg többször is feltette már magának ezt a kérdést Mark Zuckerberg. A Facebook-alapító Meta-vezér az elmúlt években látszólag úgy éli az életét, mintha minden gyerekkori álmát ki akarná próbálni. Belevágott már a küzdősportokba, próbált metaverzumot építeni, de farmernek is állt.

Legújabb kattanása egy kisebb, ám mégis óriási projekt volt, melyet Japánban vitt véghez. A világ negyedik leggazdagabb embere felkeresett egy kardkészítő mestert, Kokadzsi Akihirát, akitől leckét vett katanakovácsolásból. Instagram-oldalán posztolt is a “különleges délutánról”: a felvételeken látszik, hogy valóban beleállt a kovácsolásba, később pedig az eredményt egy bambusztekercsen (tatamin) is tesztelte.

Zuckerberg és kardok kapcsolata egyébként egyetemista koráig nyúlik vissza: 21 évesen is már egy ilyen fegyverrel piszkálta a rosszul teljesítőket, pár éve pedig egy alkalmazott irodájában hadonászott egy katanával, mert feldühödött valamin.

A szamurájkardok

A szamurájok a középkori európai lovagságra hasonlító, különböző földes- és tartományurak szolgálatában katonáskodó páncélos-fegyveres társadalmi osztály volt Japánban a 12. és 19. század között. Hagyományos fegyverzetük része volt, egyben státuszukat is jelölte az együtt hordott két kard, a hosszabb katana és a rövidebb vakizasi, együttesen a daisó.

Forrás: Instagram
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Getty Images