Life Erdős Norbert 2024. 10. 20.

A világ 10 legdrágább sörét megkóstolnád?

Ha azt hiszed, hogy csak az égetett szeszekből, borokból vagy pezsgőkből létezik méregdrága, akkor most jól figyelj, mert a legdrágább sörök jönnek.

A legdrágább sörök értékét több tényező határozza meg: a ritkaság, a különleges előállítási módszerek, az egyedi hozzávalók és sok esetben a történelmi hátterük. Gyakran különleges technikákkal készülnek, vagy hosszú ideig érlelik őket, hogy gazdag ízvilágot csiholjanak elő a főzdék. Előfordul, hogy egzotikus vagy ritka alapanyagokat használnak, ami még tovább növeli egyes sörök értékét.

Ezenkívül a sör története, a híres sörfőzők neve, vagy a korlátozott kiadások mind hozzájárulnak a magas árhoz. Lássuk melyek a világ legdrágább sörei.

10. The Violin Beer – 750 dollár (276 ezer ft)

A német Schorschbräu sörfőzdében készült a The Violin Beer, amelyen egyik különlegessége az extrém, 40%-os alkoholtartalom, amelyet egy speciális, fagyasztásos módszerrel értek el. A sört egyedi, hegedű alakú fadobozban árulják, amely tovább növeli a ritkaságát és az értékét. Csak korlátozott számú üveg készült belőle, ami a gyűjtők körében igen keresetté teszi.

Miért lesz erős a sör a hidegtől?

Egy átlagos sör alkoholtartalma 3 és 6 százalék között van, de vannak igazán extrém, égetett szeszeket megszégyenítő alkoholtartalommal bíró sörök. Ilyen sört erjeszteni nem lehet, hiszen az élesztő gombák, amelyek az erjesztést végzik, már régen elpusztulnak ilyen alkoholtartalomnál. A trükk a fagyasztás: hűtött eljárással erjesztik a sört, majd lefagyasztja. A sörben lévő víz megfagy, de az alkohol nem, így a vízben lévő ízanyagok és az alkohol – és az a kevés víz – erősen koncentrált keveréké válik a folyamat végén.

9. Tut’s Unique – 1.000 dollár (368 ezer ft)

A brit Tut’s Brewing Company által készített sört az ókori Egyiptom inspirálta. A sör különlegessége, hogy olyan kerámiaedényekben készült, amelyeket az egyiptomi régészeti leletekhez kapcsolnak.

8. The Strength – 1.200 dollár (440 ezer ft)

A BrewDog és a Schorschbräu sörfőzdék közötti verseny eredményeként jött létre ez a 65%-os alkoholtartalmú sör. Fagyasztással koncentrálják az alkoholtartalmat, és ennek a folyamatnak köszönhetően ez a sör rendkívül erős és ritka.

7. Utopias – 2.000 dollár (736 ezer ft)

Az amerikai Samuel Adams Utopias sörét csak minden második évben adják ki, és 28%-os alkoholtartalommal rendelkezik. Ez a sör inkább hasonlít egy likőrre, mint egy hagyományos sörre, és különböző konyakos hordókban érlelik, ami komplex, gazdag ízvilágot eredményez.

 

6. The Lost Abbey’s Angel’s Share – 4.000 dollár (1,4 millió ft)

A kaliforniai Lost Abbey főzde által készített Angel’s Share egy tölgyfahordóban érlelt sör, amely gazdag karamell- és vaníliaízű párlat. Hosszú érlelési ideje és korlátozott gyártása miatt magas árat kérnek érte. Minden egyes üveg a sörfőző mesterek precíz munkájának eredménye.

5. The Dark Lord by Three Floyds – 8.000 dollár (2,9 millió ft)

A Three Floyds Brewery évente egyszer adja ki ezt az erős imperial stoutot. A Dark Lord sört kizárólag egy különleges esemény keretében lehet megvásárolni, és mivel a palackok száma erősen korlátozott, az áruk az évek során az egekbe szökkent. Gazdag, lágy, kávés, kekszes ízvilág és magas alkoholtartalom jellemzi.

4. Ninkasi’s 2 Million Dollar Brew – 10.000 dollár (3,7 millió ft)

A Ninkasi Brewing Company ezzel a párlattal ünnepelte a kétmilliomodik hordót, amelyet a vállalat elkészített. Ritka whiskey hordókban érlelték, és a legfinomabb alapanyagokból készítették. Mindössze néhány palackkal készült belőle, amelynek legtöbbje gyűjtőkhöz került.

3. BrewDog’s “The Billionaire” – 15.000 dollár (5,5 millió ft)

A legendás skót BrewDog főzde által kiadott The Billionaire extravagáns csomagolásban érkezik: minden palackját 22 karátos aranylevél díszíti, és kézzel készített dobozban árulják. A 65%-os alkoholtartalmú sört ritkasága és luxus csomagolása teszi ilyen drágává.

2. BrewDog’s “The End of History” – 20.000 dollár (7,3 millió ft)

A dobogó második helyére szintén a BrewDog főzetet került: 55%-os alkoholtartalommal rendelkezik, és különlegessége szintén az egyedi csomagolás. Minden palackot egy kitömött állat, például mókus vagy hermelin burkol. Ez a sör igazi műalkotás, és nagyon kevés készült belőle. Az alapkiadás 700-800 dollárba került, de 2017-ben bevezetett ötlet az volt, hogy aki megvásárolja a 20 ezer dolláros sört, az nem csak egy üveg italt kap mókus köntösben, hanem befektetőként felvésik a nevét a főzde fermentációs tartályára, és elsők között kóstolhatta meg a BrewDog skót viszkijét, az Uncle Duke’s Scotch párlatot.

 

1. Carlsberg’s Jacobsen Vintage No. 1 – 30,000 dollár (11 millió ft)

A Carlsberg által készített Jacobsen Vintage No. 1 jelenleg a világ legdrágább sörének számít. 15 éven át érlelték egy kimondottan erre a célra készített, fadugóval lezárt palackban. Kizárólag magángyűjteményekben található már meg ez a sör, vagy aukciókon lehet rábukkanni egy-egy üvegre.

Lehet nem ezek a világ legfinomabb sörei, de ezek a tételek inkább műalkotások, amelyek a sörfőzés innovációját, a kézművesség hagyományait és a sörök iránti tiszteletet jelképezik.

Forrás: BBC, Maxim, nerdable.com, Wikipédia
Kép(ek) forrása: Getty Images