Life Erdős Norbert 2024. 07. 11.

Sárkányvért kóstoltunk, te is megteheted

Magyarország "legbetgebb" carft söreit készítő főzdéje elhozta nekünk a sárkányok vérét, ami úgy passzol a Trónok harca-világához, mint kifli a túró rudihoz.

Két új craft beer érkezett a piacra – mondanám, hogy Westerosból, de “csak” a Mad Scientist boszorkánykonyhájából, akik az HBO-val közösen dobták piacra a Green és a Black Councilt, azaz a Sárkányok háza sorozatból ismerhető két frakció ihlette söröket. A zöld színű pale ale-től még egy sárkány is sápadtnak érezheti magát, a stout pedig olyan sötét és mély, mint a sárkányvér. Utóbbival csak óvatosan, mert jó adag chillivel fűszerezték, még a végén magad is tűzokádó sárkánnyá változol!

A Trónok harca sorozat George R. R. Martin fantasyregényei alapján készült az HBO gondozásában, és akkora siker volt, hogy leuralta a 2010-es éveket, nyolc évadot élt meg. Ezután mutatták be 2022-ben az előzménysorozatot – amely a Sárkányok háza nevet kapta -, és ez adta az ötletet a hazai főzdének, hogy elkészítse az alábbi két párlatot.

Miután szembejött a két sör fotója az egyik közösségi oldalon, azonnal a virtuális kosárba dobtam őket, ezeket meg kellett kóstolni. A Fekete tanácsért 2010, a Zöld tanácsért 2110 forintot fizettem, szóval nem az olcsó craft sörök közé tartoznak. Lássuk megérték-e ezt az árat!

Dobozok és dizájn

A papírdobozból kihámozva, kézbe fogva a 440 ml űrtartalmú söröket jött egy kisebb pofon: az árat figyelemebe véve dombornyomott, gravírozott dobozokra számítottam, ehelyett sivár, matt címke volt a fekete fémdobozokra ragasztva, szóval e tekintetben semmi extra. Kicsit csalódtam.

Sárkányvért kóstoltunk, te is megteheted

Magán a címkén az art style rendben van, aprólékosan kidolgozott a grafika, és ha nem tudtam volna előre, hogy Trónok harcás a tematika (pontosabban Sárkányok házás), akkor is messziről süt róla, hogy miről van szó. A fő motívumok és feliratok háttere a zöld esetében hologramszerű sákánypikkelyek, a fekete esetében pedig egy sárkánykoponya szemből ábrázolva.

Sárkányvért kóstoltunk, te is megteheted

A dobozok hátulján természetesen megtalálhatók az összetevők és minden egyéb információ az adott sörváltozatról.

A Green Council egy zöld színű, hazy, New England pale ale, amelyet a színén kívül nem vittek el semmilyen elvadult irányba. Van benne árpa-, búza- és zabmaláta, egy kis zabpehely, komló, élesztő és maltodextrin, színezéknek pedig klorofillt használtak.

Nem kell megijedni az idegen összetevők hallatán. A maltodextrint keményítőből vonják ki, megjelenési formája krémfehér, nedvszívó por állagú. Könnyen emészthető, olyan gyorsan szívódik fel, mint a glükóz, rendszeresen használják sörfőzéshez. A klorofill pedig a zöld növények, egyes algák, azon anyaga, amely a napsugárzás energiáját elnyeli, és közvetíti a sejtben végbemenő szintetikus folyamatokat.

Sárkányvért kóstoltunk, te is megteheted

A Black Council már kicsit összetettebb tétel, és erősebb is. Ez egy szűretlen stout, amelyet fahéjjal, chillivel, kakaóval és vaníliával turbóztak fel. Már így, elolvasva is bombakombinációnak hangzik, reménykedtem, hogy ízben is harmonizálni fognak, és nem lőtték túl egyik összetevőt sem.

Sárkányvért kóstoltunk, te is megteheted

Az alkoholtartalom mindkettőben igen komoly: a zöldben 6,3%, a feketében 7%.

Gyorstalpaló

A New Englad pale ale (NEPA vagy NAIPA) alapvetően elkészítésében különbözik rövidebb nevű nagy testvérétől, a felső erjesztésű IPA-tól. A NEIPA esetében ugyanis a cél az, hogy az elkészült sör ne csak virágos, gyümölcsös, gyantás és egyéb illataival, kesernyés ízével hódítson, de szinte már gyümölcslé-sűrűségű, a halvány szalmasárgától egészen az élénkvörösig terjedő színskálájú testével.

A stout sör a porterből fejlődött ki. Eleinte az erősebb portereket nevezték „stout porternek” (stout = strong = erős), később viszont a nagyon sötét színű söröket hívták így. Az 1900-as évekig nem nagyon vált szét a két sörtípus. A híres Guinness gyár az 1820-as években kezdte el főzni a „strong portert”, ám a csak az 1900-as évek közepére alakult ki az a sörtípus, amit napjainkban stoutként ismerünk. A stout sörökre is jellemző, hogy nagyon sokféle létezik belőlük. A 3-4%-os, száraz „ír stout” – tól, a gyakran 10% alkoholtartalom feletti, nehéz, testes, édeskés „russian imperial stout”-ig sokféle altípussal találkozhatunk.

Töltsük már ki végre!

A Zöld tanácsot már pohárba tölteni is igazi élmény, a színe teljesen elviszi a bulit, akár a vendégeket is le lehet vele nyűgözni. Átfutott az agyamon, hogy meg sem iszom, már a látványtól elégedett voltam, de ezt gyorsan elhessegettem. Illatra kicsit zöld almás, gyümölcsös jellegű – de ez simán lehet, hogy csak az agy játéka a zöld szín miatt, hiszen nincs benne alma, legalábbis nem szerepel az összetevők között.

A világoszöld, masszív hab alá bekortyolva pontosan az történt, amire számítottam: egy finom, alaposan megkomlózott New England pale ale-be kóstoltam bele, se több, se kevesebb, itt a zöld almának már nyoma sem volt. Ennél a sörnél a szín az, ami feldobja az élményt. Sokáig érezni az aromákat, kicsit a frissen nyírt pázsitra emlékeztetnek, talán a zabpehely miatt. Aki nem szereti az intenzív keserű ízeket, annak nem fog tetszeni.

Kortyérzetre lazábbnak tűnik, mint egy 6,3%-os sör, ha nem tudnám, simán rámondtam volna egy 5,5-öt, egész frissítő.

Galéria

19 fotó megtekintése

A Fekte tanács viszont másik szint. A pohárba zúdítva az apró buborékok azonnal karamellszínűvé varázsolják a sört, amely szép lassan nyeri el eszpresszófekete színét. A habja kezdetben gyönyörű, paplanos, mint egy jó kávénak, de hamar kinyírja a magas alkoholtartalom és a kakaó-vanília kombó. Beleszippantva a pohárba azonnal jön a vanília és a fahéj illata, na meg a nyáltenger.

Az íze pedig, mintha tűzijáték robbanna a szájban!

Ezek nem is kortyok, hanem mintha durván kakaós, kávés csokiba harapna az ember, sűrű, testes, vadállat. Néhány másodperccel később pedig érkezik a vanília és a chilli íze, de csak finoman, nincs túltolva, felpezsdíti az ízlelőbimbókat. A korty után, az orron kifújva a levegőt, ott a fahéj. Minden patent, minden passzol, olyan harmonikus sört alkottak ezek az őrültek, hogy emelem kalapom.

Sárkányvért kóstoltunk, te is megteheted

Egy baja van csak, nyár van, egy ilyen sör nem a kánikulába való, inkább hideg téli, esteleg karácsonyi estékre, közösen a családdal, mert az tuti, hogy egyedül nem akarsz ebből elfogyasztani közel fél litert. Ez simán egy 3 személyes ital, annyira intenzív és erős, bár az alkohol egyáltalán nem lóg ki.

Tényleg ilyen lehet a sárkányok vére…

Ezek után csak egy kérdés maradt: ki mer belekóstolni a sárkányok sörébe? Az biztos, hogy ha ilyen nedűket iszogatsz a Sárkányok háza közben, nem csak nézni fogod, hanem egyenesen a Vastrónig repülsz.

Forrás: elsosor.hu, Mad Scientist, Wikipédia