Life Kovács Miklós 2024. 10. 22.

Az univerzum titkát segít felfedni ez a mozaik

Az Európai Űrügynökség (ESA) bemutatta az Euclid űrszonda által készített lenyűgöző, 208 gigapixeles óriási mozaikfotót, amit 260 megfigyelésből hoztak össze.

 A NASA közreműködésével indult misszió 2023-ban startolt, és célja, hogy megértse, mi hajtja az univerzum tágulását. A tudósok ezt az ismeretlen erőt nevezik sötét energiának. 

Az Európai Űrügynökséggel (European Space Agency) együttműködve a Euclid konzorcium csaknem 20 ország részvételével tervezte, építette és működteti a sok szempontból egyedülálló Euclid űrtávcsövet. A misszió hat éven keresztül térképezi fel az extragalaktikus égboltot, egyedi adatokat szolgáltatva, amelyek új betekintést nyújthatnak a rejtélyes sötét anyag és a sötét energia tulajdonságaiba.

A lélegzetelállító képeket október 15-én mutatták be a Milánóban. 

Ez még csak a munka eleje, az első egy százalék

Ez még csak a munka eleje, az első egy százalék

 

 

A mozaik több mint 260 megfigyelést foglal magába, amelyeket március 25. és április 8. között rögzítettek látható és infravörös fényben. Ezalatt az Euclid mindössze két hét alatt 132 négyzetfokot térképezett fel a déli égbolton – ez több mint 500-szorosa annak a területnek, amelyet egy telihold takar.

Ez a lenyűgöző mozaik azonban csak az Euclid hatéves küldetésének 1%-át képviseli.

A küldetés során az űrteleszkóp milliárdnyi galaxis formáját, távolságát és mozgását rögzíti, akár 10 milliárd fényévre visszatekintve, hogy megalkossa a valaha készült legnagyobb 3D kozmikus térképet.

150-szeres nagyításban így látható az űrteleszkóp felvételén egy 470 millió fényévre található galaxis

Már a térkép első részlete is elképesztő: mintegy 100 millió csillagot és galaxist tartalmaz. Ezek közül körülbelül 14 millió galaxis segíthet az Euclidnak abban, hogy feltárja a sötét energia rejtett hatásait az univerzumra.

Feltárulhat a sötét energia titka

„Már láthattunk néhány gyönyörű, nagy felbontású képet az Euclid egyedi objektumairól, de ez az új mozaik végre megmutatja az égboltfelmérés igazi méreteit, amivel részletes vizsgálatokat végezhetünk milliárdnyi galaxisról” – mondta Jason Rhodes, a NASA kaliforniai JPL-ben dolgozó kozmológusa, aki az Euclid amerikai tudományos projektjét vezeti.

Bár ez a látványos égboltfelvétel csupán az Euclid által lefedett teljes terület 1%-át mutatja, az űrszonda érzékeny kamerái lenyűgöző részletességgel örökítették meg a kozmikus objektumokat. Ez a mozaik csak előzetes bepillantás abba, ami még vár ránk az Euclid-tól. A küldetés tervei szerint 2025 márciusában egy 53 négyzetfokos részletet tesznek közzé, az első kozmológiai adatok pedig 2026-ban válnak elérhetővé.

Kép(ek) forrása: CEA Paris-Saclay, E. Bertin, ESA/Euclid/Euclid Consortium/NASA, G. Anselmi., képfeldolgozás: J.-C. Cuillandre