Life Fehér Patrik 2024. 10. 22.

Egymillió dollárt fizet a csipszmárka, ez kell hozzá

Újra életre kelti egy évtizeddel ezelőtti játékát a Lay's, melynek köszönhetően különleges ízű csipszekkel gyarapodott a világ. A tét nagy, egy jó ötlet egymillió dollárt ér.

Aki itthon csipszet keres a boltokban, nem talál nagy ízválasztékot. Örök klasszikus a sós, a sajtos, a hagymás-tejfölös, a paprikás és esetleg a szalonnás, melyhez itt-ott csatlakoznak az olyan extrémebbnek mondható ízek, mint pl. a csili-lime. Más országokban gazdagabb kínálattal találkozni, de ebből a szempontból a Kánaán az Egyesült Államok, ahol kismillió ízvariációjú burgonyaszirmot magunkba tömhetünk.

Persze mindig lesz olyan, akinek ez nem lesz elég, és keresi az újat, ráadásul a közízlés is változhat. Ennek fényében nem csoda, hogy a Lay’s úgy döntött, olyan versenyt hirdet, ahol a legjobb csipszízt várják. Nem újdonság ez a cég életében: első ilyen játékukat 2012-ben hirdették meg, a mostani előtti utolsó, 2017-es kiírásig pedig összesen 14 extra ízvilágú nasival rukkoltak elő.

A korábbi győztesek között olyan ízek voltak, mint a csirkés-gofris, a sajtos fokhagymás kenyeres, a sült zöld paradicsomos vagy épp a roppanós tacós csipsz (Kép: Frito-Lay North America)

A korábbi győztesek között olyan ízek voltak, mint a csirkés-gofris, a sajtos fokhagymás kenyeres, a sült zöld paradicsomos vagy épp a roppanós tacós csipsz (Kép: Frito-Lay North America)

Nagy gasztrogurunak egyébként nem kell ahhoz lenni, hogy valaki előálljon egy ízötlettel. A vállalkozó kedvűek akár napi tíz ötletet is feltölthetnek az amerikaiaknak szóló versenyen, csupán annyi a megkötés, hogy legyen neve az íznek, mi inspirálta az ízt és mik a fő összetevői. Az ölteteket 2025. február 21-ig várja a Lay’s, majd ezt követően a leírások alapján a három legjobbnak tűnő csipszet elkészítik, és ezek már ki is kerülnek a boltok polcaira.

Aki eddig már eljut, az nem veszít, mert garantáltan kap 50 ezer dollárt (18,5 millió forintot). A végső győztes kilétéről azonban 2025 későbbi szakaszában, a közönség szavazatai alapján döntenek majd – neki egymillió dollár (371 millió forint) lesz a jutalma.

Forrás: Frito-Lay North America
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Getty Images