Life Fehér Patrik 2023. 04. 20.

Csipszeszacskókból készítenek focipályákat

Már hat olyan futballpálya nyílt a világon, melyek felépítéséhez burgonyaszirmos zacskókat is felhasználtak.

Egy professzionális futballpálya felépítése manapság nem csak földből és a rajta elterülő gyepből áll. Több, különböző anyagú rétegből áll össze a talaj, amin játszanak a játékosok, és maga a gyepborítás is sok esetben hibrid, az igazi füvet műfűvel keverve. Rengeteg műanyagot kell tehát felhasználni egy modern focipálya felépítéséhez, ami nem szerencsés, miközben a Föld erőforrásai végesek.

Ha az alapanyagokat jó forrásból szerzi be az ember, a helyzet jobb lesz. Így gondolkozott a Lay’s is, akik kiürült csipszeszacskókból készítenek focipályákat – ezekből pedig van nekik egypár, tekintve, hogy csak az Egyesült Államokban 372 millió zacskót adtak el 2014-ben.

Csipszeszacskókból készítenek focipályákat

A focipálya-készítés folyamatáról sokat nem árult el a cég, azt viszont igen, hogy a zacskókat és egyéb csomagolóanyagokat először megmossák, majd felaprítják, végül pedig olyan anyaggá alakítják, melyet a műfüves focipályák alsó rétegeiben is használnak. Eddig már hat ilyen pálya épült a világon, mind olyan területeken, ahol hátrányos helyzetű közösségek élnek, és a sportéletben sem tudnak úgy részt venni, mint jobb sorsú társaik. Eddig Dél-Afrikában, Brazíliában, az Egyesült Államokban, Olaszországban és Mexikóban, április 19-én pedig a kaliforniai Santa Anában nyílt Lay’s RePlay-pálya.

A műfüves pályák nem örök életűek, tudja ezt a csipszgyártó is, műanyagjukat is úgy tervezték, hogy a tízéves életciklus letelte után újrahasznosítható legyen az egykori zacskó.

Forrás: Frito-Lay North America
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Jeffrey Greenberg/Universal Images Group via Getty Images