Life FIRSTCLASS 2024. 12. 02.

A tévében botcsinálta pincér, az életben valódi séf

Három évad kellett, hogy leessen, a Mackó (Bear) sorozat felszolgálója nem csak egy kicsit lökött alak, aki igazán jól hozza a szerelőből lett pincért, hanem valódi séf.

A The Bear, magyar címén Mackó sorozatban Matty Matheson a főszereplő séf Carmen “Carmy” Berzatto barátját alakítja, aki a chicagói Beef nevű fiktív éttermet vezeti. A történet Carmy testvérének halála utáni tulajdonosváltásról szól, ekkor kerül a képbe Fak, aki az étteremben kisebb javítási munkákat vállal, majd később a hely teljes felújítását vezeti. Miután az étterem megnyit, immár Bear néven, Fak új feladatokat kap pincérként

A sokszoros díjnyertes sorozatban a kicsit lökött, néha indulatos Fak nem úgy tűnik, mint aki kiismeri magát a konyhában, pedig Matheson valójában séf, több mint 21 éve dolgozik szakácsként, és három könyvet is kiadott receptjeivel, Instagram- és Youtube-csatornáin bemutatott főzős videóival milliókat ér el, de ő a sorozat kulináris konzulense és egyik producere. A sorozatbeli munkájával egyébként szülei előtt is tiszteleg, hiszen édesanyja pincérként és édesapja mérnökként dolgozik.

Metheson és a Mackó további szereplői a 3. évad bemutatóján (Kép: Michael Buckner/Variety via Getty Images)

Matheson és a Mackó további szereplői a 3. évad bemutatóján (Kép: Michael Buckner/Variety via Getty Images)

Pályája azonban nem indult egyszerűen, pedig gyerekként még egyszerűnek tűnhetett az étteremvezetés, mikor nagyapja éttermében dolgozott nyaranta. 18 évesen elköltözött Torontóba, ahol a Humber College hallgatójaként kezdte el szakácspályáját, a képzést azonban nem fejezte be, hogy segíthessen barátai metálbandájának utazás közben, de úgy gondolta, hogy megvan a tehetsége a főzés különböző területein, ezért több helyre is beadta jelentkezését, míg 2003-ban felvették a Le Sélect Bistróho, ahol kitanulta a francia konyha alapjait. Később több ottani menő étteremben dolgozott, előbb szakácsként, majd konyhafőnökként. Néhány éve már saját éttermeit igazgatja. A vendéglátó-ipari munka mellett az évek során több főzős tematikájú tévéműsort is vezetett, az elmúlt években azonban csak saját csatornáin mutat be recepteket.

Matheson 2018-ban adta ki első könyvét Receptkönyv (A cookbook) címmel, mely a New York Times bestsellerei közé is került, majd 2020-ban jött a második dobása Házias konyha (Home Style Cookery) címmel. Harmadik könyve – mely meghozta a felismerésünket – idén októberben jelent meg Levesek, saláták, szendvicsek (Soups, Salads, Sandwiches) címmel, ebben klasszikus, közkedvelt fogásokat dob fel saját ízlése szerint.

A cikk szerzője Gábor Bálint

Kép(ek) forrása: Nyitókép: Jeremychanphotography/Getty Images