A The Bear, magyar címén Mackó sorozatban Matty Matheson a főszereplő séf Carmen “Carmy” Berzatto barátját alakítja, aki a chicagói Beef nevű fiktív éttermet vezeti. A történet Carmy testvérének halála utáni tulajdonosváltásról szól, ekkor kerül a képbe Fak, aki az étteremben kisebb javítási munkákat vállal, majd később a hely teljes felújítását vezeti. Miután az étterem megnyit, immár Bear néven, Fak új feladatokat kap pincérként
A sokszoros díjnyertes sorozatban a kicsit lökött, néha indulatos Fak nem úgy tűnik, mint aki kiismeri magát a konyhában, pedig Matheson valójában séf, több mint 21 éve dolgozik szakácsként, és három könyvet is kiadott receptjeivel, Instagram- és Youtube-csatornáin bemutatott főzős videóival milliókat ér el, de ő a sorozat kulináris konzulense és egyik producere. A sorozatbeli munkájával egyébként szülei előtt is tiszteleg, hiszen édesanyja pincérként és édesapja mérnökként dolgozik.
Pályája azonban nem indult egyszerűen, pedig gyerekként még egyszerűnek tűnhetett az étteremvezetés, mikor nagyapja éttermében dolgozott nyaranta. 18 évesen elköltözött Torontóba, ahol a Humber College hallgatójaként kezdte el szakácspályáját, a képzést azonban nem fejezte be, hogy segíthessen barátai metálbandájának utazás közben, de úgy gondolta, hogy megvan a tehetsége a főzés különböző területein, ezért több helyre is beadta jelentkezését, míg 2003-ban felvették a Le Sélect Bistróho, ahol kitanulta a francia konyha alapjait. Később több ottani menő étteremben dolgozott, előbb szakácsként, majd konyhafőnökként. Néhány éve már saját éttermeit igazgatja. A vendéglátó-ipari munka mellett az évek során több főzős tematikájú tévéműsort is vezetett, az elmúlt években azonban csak saját csatornáin mutat be recepteket.
Matheson 2018-ban adta ki első könyvét Receptkönyv (A cookbook) címmel, mely a New York Times bestsellerei közé is került, majd 2020-ban jött a második dobása Házias konyha (Home Style Cookery) címmel. Harmadik könyve – mely meghozta a felismerésünket – idén októberben jelent meg Levesek, saláták, szendvicsek (Soups, Salads, Sandwiches) címmel, ebben klasszikus, közkedvelt fogásokat dob fel saját ízlése szerint.
A cikk szerzője Gábor Bálint