Life Kovács Miklós 2025. 02. 09.

Így készül a tökéletes főtt tojás, kell hozzá akaraterő

Egy ráérős olasz tudós nekifogott, és 300 tojás elkészítése árán kikísérletezte a tökéletes módszert a főtt tojás elkészítéséhez

Nem fogok úgy tenni, mintha a konyhaművészet nagymestere lennénk, de szerintem a “tökéletes” főtt tojás baromi egyszerű: forrásban lévő vízben 6-7 perc, és élvezhető az eredmény. Ez a krémes állag, de keménytojáshoz is elég lehet a tíz perc. Most egy tudományos “kutatás” mégis azt állítja, hogy a legjobb eredmény 32 perc alatt érhető el! 

Ha egy lágy tojásra vágysz, amibe kényelmesen mártogathatod a pirítóscsíkokat, az ötperces főzés tűnik ideálisnak. A krémesen folyós „jammy” tojás hat percnél áll meg, míg a keménytojás hívei általában a tíz percet preferálják.

32 perces tojás?!

Itt van ez az őrült ötlet, miszerint a tökéletes tojás 32 perces főzési módszerrel készül. A Nature.com cikke szerint egy olasz anyagtudományi kutatócsapat 300 tojást áldozott fel annak érdekében, hogy megtalálja a tökéletes főzési metódust. Ráértek, na. 

Ha hiszünk a tudósoknak, akkor az igazi „tökéletes” tojást akkor élvezheted. ha nyolcszor cserélgeted a forró és a hideg vizet.

A szakértők szerint ezzel a technikával elkerülhető, hogy a tojássárgája túl folyós maradjon, miközben a fehérje még nyers – vagy épp fordítva, hogy a fehérje tökéletesen megfő, de a sárgája kemény, mint egy darab beton.

A módszert dr. Ernesto Di Maio, a Nápolyi II. Frigyes Egyetem kutatója dolgozta ki. Bár általában műanyagokkal foglalkozik, most a saját otthoni konyháját alakította tojáslaborrá, ahol mind a 300 tojást „tudományos” pontossággal főzte meg.

A Di Maio-módszer lényege:

  • A vizet felforralod, majd a tojást pontosan két percre beleteszed.
  • Ezután átteszed egy 30 °C-os vízzel teli tálba, és ott is hagyod két percig.
  • Visszateszed a forró vízbe két percre, majd ismét a 30 °C-os vízbe két percre.
  • Ezt az egész cirkuszt összesen nyolcszor megismétled. 

A kutató szerint több családtagját és barátját már meggyőzte a módszerrel, és az általa készült tojásokat citrommal és borssal tálalták a laboratóriumi karácsonyi bulin. A 32 perces tojásfőzés kritikusainak így válaszolt: “Tudom, hogy ez nem a leggyorsabb módszer, de szerintem megéri azokért, akiket szeretsz. Miért akarnál nekik rosszul elkészített tojást adni?”

Ha Michelin-csillagos séf akarsz lenni, érdemes lehet kísérletezni ezekkel az őrült módszerekkel. De ha csak egy reggeli főtt tojásra készülsz, akkor szerintem tartsd magad az öreg, jól bevált, forrásban lévő vízhez és a megszokott percekhez.

Forrás: Unilad
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Getty Images/istetiana