Life Kovács Miklós 2025. 02. 23.

A bennünk élő óvodás rajongana ezért a reggeliért

Van egy élelmiszeripari termék, amely itthon legfeljebb sütemények tetején fordul elő, de ott is egyre ritkább, Hollandiában viszont tradicionális reggelinek számít.

A gyenge minőségű csokoládédara, amely több formában, kivitelben kapható sokunknak ismerős gyerekkorából. Ezek nélkül nem volt tejszínhabos torta, a kis kukacokra vagy egérürülékre emlékeztető kellék azonban sosem kapott főszerepet. A holland lakosság viszont egészen másként tekint rá.

A hollandokról először is tudni kell, hogy Észak-Amerikához hasonlóan rajonganak a mogyorókrémért, és számtalan változatot fogyasztanak belőle. A hazai kínálathoz képest szinte mindegyik ízletes. Az ottani boltokban kapható péksütemények pedig olyan csábítóak, hogy akár a tenger felől süvítő szélviharos időben is biciklire pattannának miattuk.

Ez mutatja, hogy bár a hollandok nagyon tudatosan, és egészségesen élnek, azért a cukros édességekről nem tudnak lemondani. Ennek egyik ékes példája a már említett csokidara, amit ők reggelire, a vajaskenyerükre szórva fogyasztanak. Ez nem pár ember új hóbortja, hanem régi hagyomány. 

Fotó: Thomas Nuehnen/Getty Images

Fotó: Thomas Nuehnen/Getty Images

Még saját neve is van a különös, édes szendvicsnek, ez a hagelslag, vagyis jégeső. 

Ha betérünk egy ottani élelmiszerboltba, meglepve láthatjuk, hogy külön részleg van az ilyen finomságoknak. Kereslet pedig van, a BBC írása szerint 14 millió kilogramm hageslag fogy Hollandiában évente, a cukorbomba fogyasztását pedig azzal indokolják, hogy segít fenntartani a nemzet általános boldogságát. 

Egy jó hagelslag roppanós a harapáskor, de gyorsan olvad a szájban, persze mindenki megtalálja a saját ízléséhez illőt. Húsvét környékén apró nyuszi alakú vagy tojásszerű kivitelben kerülnek a polcokra, de van narancsos verzió is, ami a holland király születésnapján kerül elő. 

 A tradíció több évszázados, a fura édesség története egészen a 17. századig nyúlik vissza, amikor elsősorban a kismamák cukrozott ánizsmagokat ropogtattak kenyérrel. Az ánizs az akkori hit szerint jót tett a tejtermelésnek, és segítette a szülést. Ez sokáig egyeduralkodó volt, a csokis verzió csak az 1950-es években jelent meg, de természetesen azonnal sikert aratott, ami azóta is tart.

Forrás: BBC
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Corinne Poleij/Getty Images