
Itt a tavaszi szünet, vele együtt megérkezett a jó idő is – sokaknál már előkerültek a túrabakancsok és a hátizsákok is. Várhatóan nagyon sokan kelnek útra a következő napokban túrázni, kirándulni. Ez nem meglepő, hiszen kiderült, messze a túrázás a legnépszerűbb mozgásforma. A magyarok kétharmada (69%) valamilyen rendszerességgel szokott kirándulni, túrázni. A legtöbben társaságban, a családjukkal (47%), vagy barátaikkal (20%) szeretik járni a természetet – adta hírük a Pick.
Azt is megkérdezték, hogy mi a legfontosabb, amit magukkal visznek a magyarok, ha túrázni indulnak. Nem meglepő módon az étel és ital lett a legnépszerűbb. Tízből nyolc ember ezt csomagol magának, ha a szabadba indul (81%).
Persze nem mindegy, hogy milyen harapnivaló kerül a hátizsákokba. A cél, hogy legyen finom és változatos, hogy a gyerekek is szívesen megegyék. Emellett fontos, hogy ne legyen túlságosan nehéz és jól elférjen a hátizsákban. Szempont az is, hogy ne kelljen hűteni, és könnyen el lehessen fogyasztani, például ne kelljen hozzá tányér, evőeszköz. A dietetikus szakértő szerint azonban ennél is több mindent érdemes szem előtt tartani, ha a kirándulások alkalmával is tudatos étkezésre törekszünk.
“Túrázás során a teljesítményünket és közérzetünket nagymértékben befolyásolja a táplálkozásunk is. Az izommunkához energiára van szükségünk főleg szénhidrátok formájában, illetve a testünk víz- és ásványianyag-igénye is magasabb ilyenkor. A szendvics is ideális útravaló lehet, hiszen összetételtől függően a benne levő jó minőségű fehérjéknek (például szalámi, tojás) fontos szerepe van az izmok regenerációjában. A gabonák (például teljes kiőrlésű zsemle) energiát adnak, rosttartalmuk segít a vércukorszint egyenletesen tartásában. A zöldségek ásványianyag-tartalmukkal járulnak hozzá az izomműködéshez és a folyadékegyensúly fenntartásához” – mondta Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.
Nem meglepő, hogy a felmérés szerint a magyarok kedvenc túraelemózsiája a szalámis szendvics (79%), hiszen a fenti elvárásoknak tökéletesen megfelel. Nem mindegy azonban, hogy milyen! A kutatásból kiderült: a legtöbben zsemle, téliszalámi, sajt, paprika és vaj összeállításban készítik el a kirándulós szendvicsüket.
A dietetikus szakértőtől azt is megtudtuk, hogy a megfelelő élelem mellett a folyadékpótlásról sem szabad megfeledkezni, ami segít a testünk hűtésében és támogatja a keringést. A legideálisabb a víz, amit akár néhány karika uborkával, pár bazsalikomlevéllel, citromkarikával vagy zúzott bogyós gyümölccsel (málnával, áfonyával, eperrel) is feldobhatunk. Az ásványvizek is jó választást jelenthetnek, mert nem csak vizet, de az izomműködéshez, illetve a vízháztartás egyensúlyához szükséges ásványi anyagokat (kálium, kalcium) is tartalmaznak.
Nem mindegy azonban, hogy mibe csomagoljuk a szendvicsünket. Az emberek fele még mindig alufóliát vagy folpackot használ, és tízből csak egy teszi többször használatos uzsonnászsákba vagy reszalvétába harapnivalóját. Bármit is vigyünk magunkkal a természetbe, nagyon fontos, hogy az ne maradjon ott! Ha nincs kijelölt hulladékgyűjtő, akkor vigyük magunkkal haza a hulladékot és az kerüljön a megfelelő szelektív gyűjtőbe!
És hogy miért szeretünk túrázni? A válaszadók közül ugyanannyian szeretnek a természeti szépségek (60%) mellett azért is kirándulni, mert kikapcsolja őket, oldja a feszültséget és javítja a testi-lelki egészséget (60%). Nagyjából felük gondolja úgy, hogy ezzel az egészségükért is tesznek, és ugyanennyien tartják remek közösségépítőnek, minőségi időtöltésnek a családdal, barátokkal.