
A tea mellett a kávé gyakorlatilag a bolygó kedvenc itala, naponta nagyjából egymilliárd ember nyúl a feketéhez. Ez a kultúrákon átívelő napi stimuláns napi témát ad a kutatóknak is. Koffeintartalma sok kételyt ébresztett már, kapcsolatba hozták több szívbetegséggel, magas vérnyomással.
Ezek a kutatások azonban meglehetősen tökéletlen módszerekre támaszkodtak, és a friss kutatások rehabilitálták a kávét, sőt! Sorra születnek a pozitív hatásokat taglaló tanulmányok. A coimbrai CNC-Idegtudományi és Sejtbiológiai Központ kutatói ezekből választottak ki ötven darabot, és alapos elemzésük során arra a következtetésre jutottak, hogy napi 2-3 kávé jót tesz a testnek és a léleknek.
A kulcs természetesen ez a visszafogott mennyiség: 2-3 csésze a jótékony hatású adag, masszív cukortöltet és tejhab nélkül, mert ezekkel már egész más irányba mutat a kávézás. Tehát a tiszta eszpresszót szürcsölve számíthatunk jelentős előnyökre, a lista pedig olyan lenyűgöző, hogy már szinte a hihetőség határát súrolja.
Napi 2-3 kávé hatása:
Érdekes módon a kávé jótékony hatásait befolyásolhatják genetikai tényezők, az életmód, sőt még a kávé típusa is (például az instant és az őrölt kávé közti különbségek). Ezért bár a mérsékelt kávéfogyasztás beilleszthető az egészséges életmódba, érdemes más kedvező szokásokkal egyensúlyban tartani.
Az őrölt kávé a jelek szerint valamivel nagyobb védelmet nyújt, mint az instant kávé. Így, mindent figyelembe véve a tudósok szerint nagyjából 1,8 évvel növekszik a várható élettartam.
A tudósok – írja a ZME Science – a jelenség biológiai alapjaival is foglalkoztak. A kávénak ugyan nincs magas makrotápanyag-tartalma, viszont több mint 2000 bioaktív vegyület található benne. Ezek közül a klorogénsavak és természetesen a koffein a legfontosabbak. A koffein stimulálja az agyat az adenozin receptorok blokkolásával, így fokozza az éberséget, és potenciális idegvédő hatást tulajdonítanak neki. A klorogénsavak pedig erős antioxidánsok, csökkenthetik a gyulladást és segítenek megőrizni a sejtek egészségét.
Azt viszont meg kell említeni, hogy ezek a következtetések megfigyelt mintákon alapulnak, és nem egy jól kontrollált, randomizált teszt eredményei. A konkrét számokat ezért nem feltétlenül kell készpénznek venni, de arra jól rámutat a tanulmány, hogy a kávé nem olyan káros és kerülendő ital idősebb korban, mint eddig hittük.