
Sokaknak belenyilall a fájdalom a fogába, amikor valami hideget eszik vagy iszik. Erre szokták azt mondani, hogy érzékeny a foga, és ajánlanak mindenféle eszközt, fogkrémet, amivel ezt igyekeznek tompítani. De miért érzékenyek a fogak? Egy friss tanulmány szerint talán azért, mert ezek eredetileg nem is ételaprításra szolgáló fogak voltak.
A Nature magazinban megjelent írást a Chicagói Egyetem egyik kutatója, Yara Haridy jegyzi, aki eredetileg azt kutatta, melyik állatnál jelent meg a gerinc. Hamar témát váltott azonban, amikor az egyes fosszíliákat vizsgálva nem mindennapi odontodokra bukkant. Az odontonok a fogak elődei, és azt már eddig is tudták róluk, hogy ősi halfélék külsején jelent meg. Napjanikban például a cápák kültakarója is ilyen bőrfogas.
Első megjelenésük kapcsán eddig sötétben tapogatóztak a tudósok, azonban az új kutatás rávilágított arra, hogy az első odontodok belsejében, mintegy 465 millió évvel ezelőtt szenzorok voltak találhatóak. Ezekkel az érzékelőkkel többek között hőmérsékletet és rezgést tudnak érzékelni a fajok, amelyeknél ezek megtalálhatók voltak – és mivel az is kiderült, hogy ez nemigen változott az elmúlt közel félmilliárd évben, így a hőmérsékleti érzékenység megmaradt a mi fogainkban is.
Lényegében tehát ősi halaknak köszönhetjük a fogfájást: az ő túlélésük egyik biztosítéka az, ami máig velünk megmaradt.