
Fagyigép nélkül viszonylag sok türelemmel, fagyigéppel viszont egy kis ügyességgel mi magunk is cukrászdaihoz közelítő minőségű fagylaltot tudunk készíteni. Hogyan lehet krémes a házi fagyi, és hogy az ételérzékenyeknek mire érdemes figyelniük? Mindezekben segít Havas Dóra és Kapusi Gerti, a TV Paprika Magazin műsorvezetője, illetve társműsorvezetője.
A két szakember egyetért abban, hogy fagylaltgépbe érdemes beruháznia annak, aki sokszor tervez fagylaltot készíteni, mert enélkül nem lehetetlen ugyan, de nagyon időigényes elérni, hogy krémes és ne jéglemezkés legyen az édességünk. Érdemes tudni, hogyha bárhol olyan fagyival találkozunk, amiben jégdarabkák vannak, akkor az bizony nem volt megfelelően hűtve és tárolva.
Ha nincs fagyigépünk, akkor az elkészült fagyialapot háromnegyedéig kell lefagyasztani, majd a robotgép maximális fokozatán 6-7 percen át megdolgozni. Ezt ismét fagyasztani a háromnegyedéig, majd újra indíthatjuk a robotgépet. És ezt a folyamatot kell még megismételni 4-5 alkalommal a tökéletes eredmény eléréséig.
Fagylaltgépek között vannak olcsóbbak és drágábbak, van, amelyiknél a tálat 24-48 órán át fagyasztani kell, mielőtt használni szeretnénk, maga a gép pedig kb. egy órát dolgozik a masszánkkal, amíg fagylalt lesz belőle.
Egy jó gép mellett kell egy kis gyakorlás, egy jó recept, és csak legyen helyünk tárolni – mondja Havas Dóra. Az eltarthatóság szerinte huszadlagos kérdés: hol maradna meg több napig? De azért megnyugtat mindenkit, akár 1 hónapra is betárazhatunk jól záródó tégelyekben a saját készítésű hűsítő csemegéből.
Havas Dóra nagy rajongója a rizses fagyiknak. Ha mi is szívesen kanalaznánk ilyet otthon, akkor készítsünk egy jó ragacsos tejberizst, keverjünk bele 35%-os tejszínt, majd jöhet ízlés szerint friss vagy fagyasztott gyümölcs, esetleg lekvár, és kész is van a fagyialapunk, ami mehet a fagylaltgépbe, hogy az fagyi állagúvá változtassa a masszánkat.
Kapusi Gerti Sütit akarok! cukrászdájában a pisztácia és a mangó a legkeresettebb ízek, de egyre többen keresik a tejmentes és vegán verziókat is. A speciális étrendet követőkre természetesen a fagyizók is gondolnak, de otthon is lehet helyettesítőket találni az egyes összetevőkre. Kapusi a sűrűbb állagú kókusztejszín mellett teszi le a voksát, ha valaki tejmentes diétát követ. A banán és a mangó pedig már önmagukban édes gyümölcsök, így például ezekkel a hozzáadott cukorra sem lesz szükség az édes íz eléréséhez.
Hozzávalók:
Elkészítés:
A tejet és 300 ml tejszínt felforralunk a vaníliarúd kikapargatott magjaival. A tojássárgáját habosra keverjük a cukrokkal, majd belekeverjük a maradék hideg tejszínt.
A forró tejes keveréket óvatosan csurgatjuk a tojásos keverékhez, miközben folyamatosan habverővel kevergetjük. Visszatesszük a tűzre, de csak alacsony lángon, és folyamatos keverés mellett hevítjük addig, amíg besűrűsödik. Utána levesszük a tűzről, és beborítjuk egy folpackkal a tetejét. Hagyjuk kihűlni szobahőmérsékleten, majd hűtőben hagyjuk 2-3 órát pihenni, végül mehet a fagyigépbe.
Csokis verzióhoz olvasszunk a tejbe 150 g min. 60%-os étcsokoládét.
Hozzávalók 1 l fagylalthoz:
Elkészítés:
A sűrű tejszínt közepes lábosba tesszük, a felhasított vaníliarúdból a magokat a tejszínbe kaparjuk, majd a rudat is beledobjuk a mozsárban kissé megtört kardamommagokkal együtt. Felforraljuk, majd lefedve 1/2 órát állni hagyjuk. Leszűrjük a tejszínt, a kardamomot, a vaníliarudat eldobjuk. A tejszínt újra felmelegítjük.
A tojássárgákat a cukorral robotgépben fehéredésig verjük. Egy merőkanálnyit a tejszínből a tojásos masszához adunk, elkeverjük, majd az egészet hozzákeverjük a meleg tejszínhez. Alacsony lángon, folyamatosan kevergetve felfőzzük, amíg besűrűsödik és bevonja a fakanalat. Levesszük a tűzről, jeges vízzel teli tálba állítjuk a lábost, és kevergetve lehűtjük.
A habtejszínt kemény habbá verjük és a lehűtött krémhez lágyan hozzákeverjük. 1 órára a hűtőbe tesszük, majd fagyigépben lefagyasztjuk. Fogyasztásig a mélyhűtőbe tesszük.