Life Fehér Patrik 2025. 07. 02.

Tovább élsz, ha így iszod a kávédat

Számos pozitív hatása van a kávénak az emberi szervezetre, ám ezek akkor működnek a legjobban, ha az italt megfelelően készítjük el.

Egy ideje már jól tudjuk, hogy a kávé jó hatással van ránk, és két extra évet is nyerhetünk a fogyasztásával. A First Class korábban arról is beszámolt, amikor arra keresték a kutatók a választ, mikor a legjobb inni a kávét. Tulajdonképpen már csak egy kérdés maradt: hogyan igyuk, hogy a lehető legjobb hatással legyen ránk?

Ebben a témában bostoni egyetemi kutatók merültek el. Ők konkrétan azt tanulmányozták, hogy a különböző hozzáadott cukrokkal, édesítőkkel, valamint a tejjel kávét fogyasztók mennyivel kisebb vagy épp nagyobb eséllyel halnak meg, mint azok, akik csak feketéznek.

Az elemzés során 46 332, 20 év feletti amerikai felnőtt egészségügyi adatait elemezték és követték átlagosan 9-11 éven át. Ez idő alatt 7074-en haltak meg, és náluk mindenféle szokást, életviteli körülményt is figyelembe vettek, kiszűrtek, hogy tényleg csak a kávézási szokások eltéréséből adódó eredményeket kapják meg.

Az ebben a vizsgálatban is kiderült, hogy a kávé alapvetően csökkenti a halálozás kockázatát, ám amikor képbe kerül a cukor, valamint a tejben található telített zsírsavak, akkor azért észrevehető különbségek voltak. Összességében a fekete, illetve az alacsony cukortartalmú kávé bizonyult a legjobb választásnak, az ilyen italt fogyasztók körében 14 százalékkal csökkent a halálozás kockázata azokkal szemben, akik egyáltalán nem kávéznak.

A többiek esetében a cukor és a zsír rontott ezen az értéken, tehát ha kávézunk, és szeretnénk azt minél egészségesebben tenni, nincs jobb választás egy jóféle “üres” feketénél.

Forrás: Science Alert