Life Kovács Miklós 2025. 08. 26.

Ez az öreg trükk segít elűzni az ősszel támadó muslicákat

Eljött a muslicák ideje, lassan minden gyümölcstál körül ott fognak rajzani, de van egy régi módszer, amivel elejét vehetjük a "támadásnak".

A muslicák szerencsére nem csípnek, de azért kiábrándítóak tudnak lenni egy őszi sütögetés során: nem elég, hogy villámgyorsan szaporodnak és állandóan a frissen vásárolt gyümölcsön lógnak, de látványnak sem túl higiénikusak, és könnyen elveszik az ember étvágyát.

Szerencsére létezik néhány bevált módszer, amivel távol tarthatod a kis bestiákat a gyümölcsöktől. A gyümölcsök dobozban vagy hűtőben tárolása, illetve az ecetes csapdák kihelyezése mellett a közösségi médiában terjed egy újabb trükk, ami azonnali megoldást ígér.

A természetes parafa – amilyet gyakran a borosüvegekhez is használnak – olyan növényi tanninokat tartalmaz, amelyek riasztó hatással vannak számos rovarra, köztük a muslicákra is. Az ígéret szerint hatékony trükk egyben fenntartható is, hiszen egy már meglévő anyagot használunk fel: a (megivott) borok dugóját!

Oké, nem akarunk feltétlen okot adni arra, hogy csak ezért felbontsd a polcon porosodó furmintot, de mégis érdekes megoldás ez, amit jó azonnal kipróbálni. 

A módszer pofonegyszerű: végy néhány parafadugót, és vágd őket kisebb darabokra. Helyezd ezeket a gyümölcsöstáladba. A parafa darabkákból felszabaduló tanninok elriasztják a muslicákat, így a gyümölcsök frissek és érintetlenek maradnak. Fontos, hogy valóban természetes parafát használj, mivel csak ez tartalmazza a szükséges növényi anyagokat. Ha ez nem riasztja el őket, még mindig próbálkozhatunk levendulával, ecetes csapdával, vörösboros csalival, citromszeletekkel. 

Tippek a megelőzéshez

  • Ügyelj rá, hogy a gyümölcsöstál mindig tiszta és száraz legyen, mivel a nedvesség vonzza a muslicákat. A gyümölcsöt tárold sűrű szövésű hálóban a vékony műanyag zacskók helyett, hogy elkerüld a párásodást.
  • Vásárlás után alaposan mosd meg a gyümölcsöket, hogy eltávolítsd a ragacsos gyümölcslevet, illetve az esetlegesen előforduló lárvákat. 
  • A túlérett gyümölcsöt tárold a hűtőben, vagy azonnal dolgozd fel.
  • Ne tartsd a gyümölcsöstálat más potenciális táplálékforrások – például a szemetes vagy a komposzt – közelében, és a használt edényeket azonnal mosd el.
Forrás: chip.de
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Drbouz/Getty Images