Life Fehér Patrik 2023. 02. 07.

Megvan, mikor lövik fel az első 3D-nyomtatott rakétát

A világ legnagyobb 3D-nyomtatással készülő objektuma a Relativity Space Terran 1-es rakétája, ám az még nyitott kérdés, hogy túléli-e a kilövést.

Nagyon drága dolog az űrkutatás, nem csoda, hogy az ebben utazó cégek folyton-folyvást keresik a költségcsökkentő megoldásokat, lehetőségeket. Ilyen a rakétafokozatok témaköre is, melyeket manapság egyre többen szeretnének újra felhasználni: vannak, akik maguktól visszavezettetik őket a Földre, míg mások a levegőben szeretnék még őket elkapni, voltak erre irányuló helikopteres kísérletek.

Megoldás lehet még a számos területen sikeres 3D-nyomtatás bevezetése is, igaz, ezt az űrkutatásban még nemigen alkalmazták nagy léptékben. Ezen változtat most a Relativity Space. A kaliforniai központú cég nemrég engedélyt kapott, hogy kilőjék Terran 1 nevű rakétájukat, és annyira lelkesek, hogy a szokásos fejlesztési menetet le is rövidítették: a végső hajtóműtesztet ki is hagyják, és egyből megpróbálják kilőni alkotásukat.

Minderre a tervek szerint március 8-án kerülne sor, jelentették be Twitter-oldalukon. A műveletre egy háromórás időablakuk van, mely magyar idő szerint aznap este 7-től 10-ig tart. A kísérlet helyszíne a floridai Cape Canaveral lesz.

A rakétába vetett bizalom azért nem épp a legmeggyőzőbb: a lelkesedés mellett bevallottan azért nem ejtik meg az első fokozat hajtóműtesztjét, mert a két indítás valószínűleg túl nagy igénybevétel lenne a rendszernek. Ennek ellenére biztosak abban, hogy a kilövés sikeres lesz, és a rakéta eljut az űrbe.

Maga a Terran 1 egyébként két fokozatból álló, 33 méter magas rakéta, folyékony oxigén és folyékony metán hajtóanyaggal, összesen 10 hajtóművel – 9-cel az első és 1-gyel a második fokozatban. Az űreszköz 85 százaléka készült 3D-nyomtatással. Ez a Relativity Space szerint jelenleg a világ legnagyobb ilyen technológiával készült objektuma, és természetesen a legnagyobb 3D-nyomtatott dolog is, amit az űrbe szeretnének juttatni. A végső cél egyébként az, hogy a 3D-nyomtatott elemek részarányát 95 százalékra növeljék.

A Relativity Space-ben nagyon bíznak az űrkutatás nagyobb szereplői is: a NASA például annak ellenére kötött velük műholdkilövésre szerződést, hogy még nem volt sikeres rakétafellövésük. Emellett dolgoznak a Terran R rakétán, mely teljes egészében újrahasznosítható lesz a tervek szerint, és akár 20 tonna hasznos terhet is felküldhetnek vele alacsony Föld körüli pályára.

Nyitókép: Getty Images