Life Fehér Patrik 2023. 02. 08.

Közel százéves pezsgőket találtak, egyet meg is kóstoltak

Az ital létezéséről nem is tudtak, azt hitték, hogy az évek során elveszett.

Az 1729 óta működő francia Ruinart a világ legrégebbi pincészete, amely pezsgőkészítéssel foglalkozik. Történetük során a legjobb helyeket látták és látják a mai napig el pezsgővel, köztük a legendás séf, Paul Bocuse éttermét is.

Maxime Valery, a lyoni agglomerációban található Collonges-au-Mont-d’Or Bocuse-ről elnevezett éttermének vezető borszakértője 2021-ben leltározta a teljes borkészletet, ekkor bukkant egy szúette ládában 18 palackra. Az 1926-os évjáratú címkét látva nem akart hinni a szemének, de sejtette, hogy Ruinart-ral lehet dolga. Óvatosan megtisztította a fekete portól és nedvességtől a palackokat, amelyeket a néhai mesterszakácsnak az étteremmel szomszédos háza – hajdanán a közeli Saone folyó által is elöntött – pincéjében talált.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Paul Bocuse Le Restaurant (@paul_bocuse_le_restaurant) által megosztott bejegyzés

A borszakértő értesítette a Ruinart-házat, amely hitelesítette a palackokat. Valóságos kincset jelentett ez a pezsgőgyár számára is, amelynek pincéjét a náci megszállás alatt kiürítették, megfosztva a céget az örökségétől. “Ez a ház első évjárata” – hangsúlyozta Frédéric Panaiotis, a Ruinart pincemestere az MTI beszámolója szerint, amikor kinyitotta a 18 megtalált értékes palack egyikét.

Az elveszettnek hitt italt meg is kóstolták közel száz év porosodás után. Habár a pincészet jegyzetei szerint az 1926-os évben jó volt a termés, és a borok “kellőképpen elegánsak” voltak “különösebb feljavítás nélkül”, az évek során az ital pezsgése szinte teljesen eltűnt. Nem is csoda ez, hiszen még a folyó is elöntötte egyszer a pincét.

Ettől függetlenül azonban a bontatlan palackok rendkívül értékesnek számítanak. Három közülük a Bocuse étterem tulajdonában marad, a 14 másikat a pezsgőgyár pincéibe szállítják.

Illusztráció: Getty Images