Life Fehér Patrik 2023. 02. 14.

Víz alatt is képes repülni ez a drón

Még szélesebbre bővíti a drónok felhasználási lehetőségeit az a kvadkopter, mely nemcsak a levegőben, hanem a vízben is otthonosan mozog.

A videómegosztók vicces összeállításaiban az elmúlt évtizedben rendre felbukkantak olyan klipek, melyekben egy drón valamilyen oknál fogva a vízbe pottyant, használhatatlanná téve azt. Ezek a sokrotoros járművek pillanatok alatt beáznak és használhatatlanná válnak, rosszabb esetben pedig meg sem találják a hulladékká váló kütyüiket gazdáik.

Ettől nem kell tartania azonban a Mirs-X nevű drón esetében. A Hongkongi Kínai Egyetemen kifejlesztett kvadkopter úgy repül, mint bármelyik hagyományos drón, de úszni is tud anélkül, hogy bármilyen átalakítást eszközölni kéne rajta. A prototípus hat percet képes a levegőben tölteni akkumulátorai lemerüléséig, vagy 40-et a vízben.

Jelenlegi formájában a szerkezet 1,63 kilót nyom, 38 cm széles, víz alatt pedig 2 métert tud haladni másodpercenként. Búvárkodási képességei egyelőre csak három méteres merülési mélységet tesznek lehetővé, de ez épp három méterrel több, mint bármelyik másik drón tudása. A víz alatti közlekedéshez a gép a központi egysége alá hajtja propellereit, míg a levegőbe emelkedéshez ismét felülre kerülnek a rotorok. A drón akár a vízről is fel tud szállni, nem kell neki szilárd talaj a repülés megkezdéséhez.

Az alkotók szerint az autonóm közlekedésre is képes gépet elsősorban kutató- és felderítő feladatoknál lehetne jól hasznosítani, példának hidak és alagutak vizsgálatát hozták fel. Jövőbeli fejlesztési irány lehet, ha valamilyen tárgyat is képes lenne magával vinni a vizsgálatokhoz.

A drón a nagyközönség számára május utolsó hétvégén közelebbről is megtekinthető lesz Londonban az IEEE robotikai szakmai konferencián.