Life Fehér Patrik 2023. 02. 15.

Ontják magukból az értékes, fiatal focistákat ezek a klubok

Egyetlen magyar csapatot sem érdemes keresni azon a listán, ahol azokat a futballcsapatokat listázták, akik az ifjoncok neveléséből szinte üzleti modellt csináltak. Van azonban magyar játékos, aki hozzátesz mások sikeréhez.

Fiatal futballistákat mindig megéri foglalkoztatni a csapatoknak: erejük teljében vannak a játékosok, tombol bennünk a bizonyítási vágy és ha már alapból tehetséges egy játékos ifiként, akkor később igazi világklasszis lehet belőle A fiatal focisták között értékesebb kasztot képeznek az akadémisták, akik éveket töltenek egy-egy adott helyen abban a reményben, hogy ezalatt fejlődnek, és majd felfigyelnek rájuk.

Szerepüket az tette értékessé, hogy a különféle regisztrációs szabályok mellett a csapatok kénytelenek őket játszatni: a Bajnokok Ligája, az Európa Liga és az Európa Konferencia Liga mérkőzésein például muszáj nyolc helyi nevelésű játékost a meccskeretbe nevezni, akik 15 és 21 éves koruk között lehúztak három évet a csapatnál (klubnevelés, 4 játékos), vagy annak bajnokságában (nemzeti nevelés, 4 játékos) egy másik csapatnál.

Ontják magukból az értékes, fiatal focistákat ezek a klubok

Ezt a játékospiacot vizsgálta meg a futballal foglalkozó svájci elemzőcsoport, a CIES Football Observatory legutóbbi elemzésében, kihegyezve arra, hogy mely csapatok tudják a legtöbbet kihozni akadémiájukból. Ehhez megnézték több mint 50 profi labdarúgó-bajnokság játékosállományát, adatot gyűjtöttek, analizáltak, és végül eredményeket kaptak.

Számszerűen nézve a fiatalok terén a legsikeresebb a portugál Benfica csapata, akiknél 104 játékos töltött legalább három évet 15 és 21 éves koruk között, a becslés szerint értékük pedig 670 millió euró (253 milliárd forint). Ez a sikeresség jól látszik eredményeiken: rendre ott vannak az európai kupaporondokon az öt nagy futballnemzet képviselői mellett, valamint nevük minden átigazolási időszakban felbukkan egy-egy nagyobb üzlethez kötődően.

Goncalo Ramos (balra) egyedüliként kb. 30 millió eurót tesz hozzá a Benfica-nevelések összértékéhez

Goncalo Ramos (balra) egyedüliként kb. 30 millió eurót tesz hozzá a Benfica-nevelések összértékéhez

A Benfica mögött a Chelsea lett a második: az angol csapathoz köthető 78, a kritériumnak megfelelő egykori vagy jelenlegi játékosa 630 millió eurós (238 milliárd forintos) értéket képvisel, azaz átlagosan valamivel jobbak játékosonként leosztva, mint a Benfica.

Tipikusan ifinevelő klubnak számít az FC Barcelona, ők a lista harmadik helyén állnak 581 millió eurós (219 milliárd forintos) értékkel. Őket a holland Ajax követi, majd némi meglepetésre a Manchester City és a Paris Saint-Germain jönnek – utóbbiak kapcsán a sztereotípia az lehet, hogy mindenhonnan drága pénzért elszipkázzák a játékosokat, de ahhoz, hogy a BL-ben állandó indulók lehessenek, saját nevelésű játékosaikra is építeniük kell.

A legjobb tízbe három brazil csapat, a Sao Paulo,  a Santos és a Flamengo is befért: számos dél-amerikai játékosnak ezek a klubok jelentik az Európa felé vezető ugródeszkát, elég csak például a PSG-ben játszó Neymarra gondolni.

Neymar piaci értéke (kb. 75 millió euró) a brazil Santos csapat ifjoncnevelésének sikerességét igazolja

Neymar piaci értéke (kb. 75 millió euró) a brazil Santos csapat ifjoncnevelésének sikerességét igazolja

A szomszédos országok közül több klub is befért a 38 listázott csapat közé: Ausztriából a Red Bull Salzburg, Horvátországból a Dinamo Zagreb és a Hajduk Split, Szerbiából az FK Partizan, Ukrajnából pedig a Sahtar Doneck és a Dinamo Kijev mondhatják el magukról, hogy a legjobbak közé tartozik akadémiájuk. Nemigen jelent meglepetést, hogy nincs magyar csapat a listán, viszont Szoboszlai Dominik piaci értékével az említett salzburgi klub előkelő pozíciójához hozzátesz, ugyanis a középpályás majdnem négy szezont lehúzott a nyugat-ausztriai klubnál ifiként.

Képek: Getty Images