Life Fehér Patrik 2023. 02. 16.

Áramot termelnek ezek a gépesített napraforgók

Pirkadatkor kinyílnak, fejükkel követik a nap járását, majd alkonyatkor összezárják szirmaikat az okosvirágok.

Amikor Allen Ginsberg 1965-ben megalkotta a flower power fogalmát, az az erőszakmentességben rejlő erőre, a béke hatalmára utalt. Napjainkban egy másik, világméretű konfliktust, az emberi társadalmak és természeti környezetük közötti inkompatibilitást kell harmonikussá, kiegyensúlyozottá szelídítenünk, ha szeretnénk a bolygót valamilyen élhető formában megőrizni.

Ebben megint csak szerephez jut a flower power, igaz, ezúttal nem szimbolikus, hanem majdnem konkrét értelemben. Mindez a Smartflowernek köszönhető: gyakorlatilag egy 21. századi napraforgóról van szó, ahol a szirmok helyét óriási napelemtáblák vették át, a begyűjtött fényt pedig elektromos árammá alakítja a rendszer. Rövid, tömzsi szárukon nyugvó fejük szorgalmasan követi a nap útját az égbolton, hogy csillogó fekete szirmaikat lehetőleg mindig merőlegesen érjék a napsugarak a hatékonyság növelése érdekében.

Áramot termelnek ezek a gépesített napraforgók

Amikor lemegy a nap, a Smartflower is becsukja a szirmait, éjszaka “pihen”, reggel pedig az első sugarakkal kel. A rendszer mindemellett öntisztító is: a szirmok élét finom sörtesor szegélyezi, amely nyitáskor és záráskor lesöpri a port és egyéb szilárd lerakódást a felületről. Ezek a megoldások mind azt eredményezik, hogy a rendszer maximális hatásfokon üzemelhet.

Áramot termelnek ezek a gépesített napraforgók

Műszaki szempontból egy-egy ilyen virág éves szinten 4000-6200 kWh termelésére képes, csúcsteljesítménye 2,50 kWp. Emellett kompakt és könnyű: egy egység tömege 767 kg, telepítéséhez pedig elegendő egy 5*5*5 méteres tér. A rendszer széles hőmérsékleti tartományban (-25°C-tól +50°C-ig) üzemképes, erős szél esetén pedig automatikusan biztonsági pozícióba áll.

A fejlesztőcég többféle konstrukciót is kínál attól függően, hogy magánszemély vagy vállalat venne egy vagy több ilyen okosvirágot, de vannak nagyobb teljesítményű, sőt feladatspecifikus megoldásaik is: az egyik változatot úgy alakították ki, hogy a virágról közvetlenül lehessen tölteni villanyautókat. Áraikról nem érhető el nyilvános információ, csak komoly érdeklődők kapnak árajánlatot.

Forrás: Smarter Media, Smartflower