Life Kovács Miklós 2023. 02. 16.

Elektronikai hulladéknak tűnik, pedig milliókat ér ez a videokártya

Aki játszott számítógépes játékokkal a kétezres évek elején, annak jól cseng a 3dfx, és a Voodoo márkanév. Ezek a videokártyák ma már ereklyének számítanak, és némelyik milliós értéket képvisel.

Amikor még az Internet csak távoli ígéret volt, és kamaszként 14 colos katódsugárcsöves monitorok előtt görnyedtünk, akkor a számítástechnika legnagyobb csodájának a 3D-s gyorsítás számított. A korabeli magazinok tele voltak az aktuális cégek sztárjaival, és ezek a kártyák olyan simán mozgó pixelhalmokat ígértek, amiért megérte feltörni a malacperselyt. 

 A 90-es évek végén egyik legnépszerűbb 3D gyorsító a 3dfx által gyártott Voodoo sorozat volt,  amely az évek során a technikai fejlesztés helyett inkább a nyers erővel tartotta a lépést a konkurenciával. Ez igazi videokártya szörnyeket eredményezett, hiszen a számításokat végző grafikus chipek számát kellett növelniük. A Voodoo 5 5500 már a kisebb gépházakból kilógott 27 centiméterével, az utolsó próbálkozás a Voodoo 5 6000 pedig egy négy chipes óriás volt, amihez külön tápegységet mellékelt a gyártó. 

Elektronikai hulladéknak tűnik, pedig milliókat ér ez a videokártya

Míg a Voodoo 5 5500 megérte a megjelenést, a 6000-est soha nem adták ki hivatalosan, nagyjából ezer korai prototípus készült el. 

Manapság ezek képviselnek komoly értéket, a számítástechnika egyik érdekes mérföldkövének számítanak, és a nosztalgiázó gyűjtők számára ez már igen magas összeget is megér. Egy Ebay liciten a napokban egy 3700A-s prototípus került kalapács alá, és végül 65 licit után valaki 15000 dollárért (5,4 millió forint) kaparinthatta meg a laikus számára értéktelen, elektronikai hulladéknak tűnő videokártyát. 

Íme az 5,4 milliós kártya, amit új korában nem hoztak kereskedelmi forgalomba

Íme az 5,4 milliós kártya, amit új korában nem hoztak kereskedelmi forgalomba

Tehát ha valaki talál egy ilyen Voodoo kártyák valahol a fiók mélyén porosodni, akkor a kuka helyett inkább valamilyen licitoldalra dobja fel, mert érhet pár milliót!