Life Fehér Patrik 2023. 02. 17.

Epikus akciófilm érkezik, középpontban a Tetrisszel

Nem hittük volna, hogy erről az egyszerű játékról izgalmas és egyben akciódús filmet lehet csinálni, de az előzetes rácáfol erre.

Generációtól függetlenül kijelenthető, hogy mindenki ismeri és találkozott már a Tetrisszel. A Szovjetunióból indult játékkal én személy szerint gyerekkoromban, a kínai százjátékos, műanyag konzolon ismerkedtem meg, ahol örömmel pakolgattam a monokróm képernyőn a négy blokkból álló alakzatokat – szigorúan hang nélkül, zenével ugyanis gyorsabban merültek az elemek!

A Nintendo Game Boy egyik legnépszerűbb játéka volt a Tetris - én nem ezen játszottam vele

A Nintendo Game Boy egyik legnépszerűbb játéka volt a Tetris – én nem ezen játszottam vele

A játék korszakos sikeréhez nem volt kikövezve az út, tekintettel arra, hogy a keleti blokkból indult a történet. Voltak persze különféle kiskapuk, melyeken keresztül a híre eljutott a nyugati világba is, a legjelentősebb éppen Magyarországon keresztül vezetett egy szoftvercégen keresztül. Ennek is volt köszönhető az amerikaiak és a japán konzolgyártók lelkesedése, akik látták, hogy náluk is sikeres lehet a videojáték. Végül összejött a megegyezés, legálisan kiadhatták világszerte a Tetrist, a Kelet és Nyugat között a 90-es évek elején leomló falak pedig még szabadabbá tették a kereskedelmet: a Tetris jogtulajdonosa ma az orosz ötletgazda, Alekszej Pazsitnov és a játékot az Egyesült Államokba vivő Henk Rogers közös tulajdona.

A főhőst alakító Taron Egerton forgatás közben, egy Moszkvics hátsó ülésén. A filmet 2021 januárjában, a skóciai Glasgow-ban forgatták

A főhőst alakító Taron Egerton forgatás közben, egy Moszkvics hátsó ülésén. A filmet 2021 januárjában, a skóciai Glasgow-ban forgatták

Ezt a történetet színezte ki kicsit a Jon S. Baird rendező vezette stáb, és vitték filmre. Az egyszerűen csak Tetris néven megjelenő, az Apple TV+ streamingszolgáltatáson debütáló, március 31-én megjelenő alkotás az eseménybe kever némi izgalmat és akciót, klasszikus szovjet módszeres lehallgatásokkal, miközben azt is igyekszik megmutatni, hogy a keleti blokk falai repedeznek, működése abban a formában már nehezen fenntartható.

A film főszereplője a Kingsman-filmekből és a Rocketmanből ismerős Taron Egerton lesz, ő alakítja majd a különféle kalandokba keveredő Henk Rogerst. Az előzetes nagyon hangulatos lett, itt lehet megnézni:

Képek: Getty Images