Life Fehér Patrik 2023. 02. 20.

Egymillióval nőtt az NB1-es focisták fizetése egy év alatt

A fizetések alapján Európa legjobb húsz bajnoksága között kellene, hogy legyen az NB1.

Elképesztő pénzek mozognak nemcsak a nemzetközi, de a magyar futballpiacon is. Pár napja számoltunk be arról, mennyit is érnek a magyar bajnokság legértékésebb játékosai, illetve mely csapatok kötöttek jó, illetve kevésbé jó üzleteket.

A sokat érő játékosok kiemelkedően keresnek: az UEFA jelentése szerint a 2021/2022-es szezonban a magyar élvonalban szereplő 12 csapat összesen 93 millió eurót, szezonvégi árfolyammal átszámítva 36,6 milliárd forintot költött bérekre. Ez alakulatonként több mint 3 milliárd forintos összeg, de ebben a kapustól a szertároson át mindenki benne van.

Az mfor.hu beszámolója szerint az előző szezonban ezen pénzek 58,5 százalékát kapták a játékosok, a klubok a többi alkalmazottra pedig a maradék 41,5 százalékot költötték. Némi matek után kijön, hogy a 93 millió euróból 54,4 millió euró a focisták fizetését fedezte, ez átszámítva 21,4 milliárd forint. Ha hozzávesszük, hogy a Transfermarkt szerint átlagosan 39 profi futballistát foglalkoztatnak Magyarországon az NB1-es csapatok, akkor kijön, hogy egy játékos havi átlagfizetése 3,8 millió forint volt az UEFA adatai alapján. Ilyen magas még nem volt ez a szám, az egy évvel korábbi adatokhoz képest is egymillióval keresnek többet az első osztályban játszók.

A magyar válogatott Loic Nego (balra) a MOL Fehérvár FC-vel európai porondon is küzdhetett

A magyar válogatott Loic Nego (balra) a MOL Fehérvár FC-vel európai porondon is küzdhetett

Hozzá kell tenni azonban, hogy ez nem jelenti azt, hogy a cserepad végén ülő is ezt a pénzt kapja meg. Az élvonal tehetősebb csapatainál a fizetések is magasabbak, közülük is kiemelkedik a Ferencváros, mely immár évről évre valamilyen formában eljut az európai kupaszereplésig. Ezen a szinten a topjátékosok akár 8-10 millió forintot is hazavihetnek az mfor.hu szerint.

Képek: Getty Images