Life Fehér Patrik 2023. 02. 20.

Ezt az öt ételt értékelik legtöbbre a világon

Beindítják a nyáltermelést az alábbi ételfotók, nem is csoda, hogy ezek lettek 2022 legjobb tradicionális ételei egy friss, nemzetközi szavazáson.

A 2022-ben befutott értékelésekből több toplistát is összeállított a népszerű gasztronómiai interaktív világtérkép, a Tasteatlas. Korábban már megmutattuk nektek, hogy a nemzetközi közönség nagyon is nyitott, sőt, ismeri és szereti a magyar konyha ételeit, most pedig elhozzuk nektek, mely tradicionális ételeket tartották az emberek a tavalyi év legjobbjainak.

A sorrend felállítása egyszerűbb volt, mint amikor az egyes nemzetek konyháit kellett rangsorolni: itt nem kellett az összes fogás és hozzávaló pontszámát összefésülni, csak azt nézték, az ötből átlagosan hány csillagot kaptak az ételek. Így született meg a száz fogásból álló lista, az erős mezőnybe (még a 100. helyezett is 4,47 csillagot kapott) magyar étel nem fért be. Az alábbiakban öt ínycsiklandó finomságot mutatunk be nektek!

A világ kedvence 2022-ben a Kare volt 4,92 csillaggal: a japán stílusú curry kevésbé fűszeres, de édesebb és sötétebb, mint az indiai változat. Egykor csak a leggazdagabbak engedhették meg maguknak, mára azonban japán nemzeti étellé vált

A világ kedvence 2022-ben a Kare volt 4,92 csillaggal: a japán stílusú curry kevésbé fűszeres, de édesebb és sötétebb, mint az indiai változat. Egykor csak a leggazdagabbak engedhették meg maguknak, mára azonban japán nemzeti étellé vált

A lista második helyén egy klasszikus steak végzett 4,86 ponttal. A picanha Brazíliából ered, hátszínből készítik, különlegessége pedig az, hogy nyársra húzva grillezik, majd onnan szeletelik le. Elkészítését nehezíti alacsony zsírtartalma, így figyelni kell, hogy ne legyen túl száraz a hús

A lista második helyén egy klasszikus steak végzett 4,86 ponttal. A picanha Brazíliából ered, hátszínből készítik, különlegessége pedig az, hogy nyársra húzva grillezik, majd onnan szeletelik le. Elkészítését nehezíti alacsony zsírtartalma, így figyelni kell, hogy ne legyen túl száraz a hús

Egyedüli európai ételként szerepel a legjobb ötben az Amêijoas à Bulhão Pato nevű fogás. A 4,86 csillagos átlagértékelésű, legtöbbször kenyérrel felszolgált előétel egy 19. századi portugál költőről kapta a nevét. Maga a fogás egyszerű: kagylókat kevernek össze egy olívaolajos-fokhagymás-citromleves-korianderes szósszal

Egyedüli európai ételként szerepel a legjobb ötben az Amêijoas à Bulhão Pato nevű fogás. A 4,86 csillagos átlagértékelésű, legtöbbször kenyérrel felszolgált előétel egy 19. századi portugál költőről kapta a nevét. Maga a fogás egyszerű: kagylókat kevernek össze egy olívaolajos-fokhagymás-citromleves-korianderes szósszal

Egy kínai gombócétel, a Tangbao lett a negyedik a sorban 4,83 ponttal. Érdekessége, hogy belseje folyékony: a gombóc ugyanis nem levesbetét, hanem a belsejében található a leves. Ahhoz, hogy ez egyben maradjon, a nyers tésztába gőzölés előtt még zselatinos-kocsonyás állagban töltik be a disznó- vagy rákhúsos tartalmat, majd az gőzöléskor válik folyékonnyá

Egy kínai gombócétel, a Tangbao lett a negyedik a sorban 4,83 ponttal. Érdekessége, hogy belseje folyékony: a gombóc ugyanis nem levesbetét, hanem a belsejében található a leves. Ahhoz, hogy ez egyben maradjon, a nyers tésztába gőzölés előtt még zselatinos-kocsonyás állagban töltik be a disznó- vagy rákhúsos tartalmat, majd az gőzöléskor válik folyékonnyá

4,81 csillaggal végzett az ötödik helyen a guotie, szintén Kínából. Pekingi raviolinak is hívják a disznóhússal, zöldhagymával, gyömbérrel, kínai kellel és szezámmagolajjal töltött fogást, melyet megsütnek, és még utcai gyorskajaként is árulnak

Képek: Getty Images