Life Kovács Miklós 2023. 02. 21.

22 milliót ért a fiókban felejtett, öreg mobiltelefon

Árverésen került értékesítésre egy bontatlan csomagban hánykolódó első generációs iPhone, amiért több, mint 22 millió forintot fizetett új gazdája.

Ma már történelmi pillanatnak tekinthető Steve Jobs bejelentése, amikor 2007 elején, San Franciscóban felvillantotta a világnak a jövőt, az okostelefont, ami mindent megváltoztat. Ez volt az első generációs iPhone, amiről forradalmi módon lemaradt minden nyomógomb, és szinte az összes funkció érintőképernyőre került. 

Ezzel megszületett a ma ismert okostelefon, amit minden gyártó átvett. Eredeti formájában 2007 nyarán került piacra 499 dollárér 4 GB-os tárhellyel, a drágább 8 GB-osért pedig 599 dollárt kértek. 3,5 colos kijelzője, 16 alkalmazása és 2 megapixeles kamerája akkoriban páratlannak számított, ezért is érdekes a most árverésre került darab története.

Az aukción komoly összegért leütött 8 gigabyte-os iPhone egy Karen Green nevű kozmetikai tetoválóművész tulajdona volt, aki barátaitól kapta ajándékba az újdonságnak számító készüléket, ám a technikai frissesség nem hozta lázba, és mivel volt mobilja, így az iPhone a kéretlen ajándékok tipikus sorsára jutott. A fiók mélyére került.

Elfelejtődött, hánykolódott, és az évek során szépen nőtt az értéke, főleg a bontatlan csomagolás miatt.

Annyira, hogy megérte árverésen eladni, ahol eredetileg 30 000 dollárt fizettek volna érte a licit lejárta előtt egy nappal, de végül beesett egy kétszer akkora ajánlat, aminek köszönhetően  63 356 dollárért és 40 centért (22,7 millió forint) kelt el az eredetileg 599 dolláros készülék.

fotó: Getty Images