Life Erdős Norbert 2023. 02. 21.

Itt a válasz, miért isszuk a borokat, söröket különböző pohárból

Talpas, nyakas, öblös, feles, kétcentes, korsó, martinis. Ez csak egy nagyon kis szelete annak, amilyen poharakból alkoholt fogyasztunk. De azt tudod, hogy melyiket, miért használjuk az adott italhoz?

Közismert a szituáció, amikor nagyobb társasággal beülsz elfogyasztani néhány italt, és a pincér mindenkinek más-más pohárban szolgálja fel a kirendelt nedűt. Ez nem azért van, mert emberünk unatkozik, vagy meg akarja mutatni a bár pohárkészletét. Az ok rendkívül egyszerű: egy igényes helyen a különböző italokat a hozzájuk passzoló pohárban szolgálják fel. De miért van ez? Miért nem mindegy, hogy a 16 éves Lagavulit viszkispohárból vagy söröskorsóból isszuk? Most választ adunk néhány hasonló kérdésre.

Az italfogyasztásra használt poharak formájának funkciója is van a dizájn mellett. Meghatározó az ivás élményét illetően, hogy minden egyes érzékszervünk a maximális élményt kapja, ebben segítenek a poharak.

A pohárválasztás 5 alapvető szabálya

  • a folyadék mennyisége
  • jéggel vagy jég nélkül
  • szénsavas vagy sem
  • az italban a könnyed vagy mélyebb aromák dominálnak
  • kulturális hagyományok (az egyik legfontosabb)

Koktélospoharak

Gyakorlatilag ahány koktél létezik a világon, annyi különböző pohárban szolgálják fel őket, most nézzük az alapvető változatokat.

Klasszikus koktélpohár

A világ legnépszerűbb kevert italaihoz használják, mint például a Sazerac, Negroni vagy a modern Margarita. Ezek a poharak nehezek, masszívak, vastag talpúak. Mivel a pohár széles, így nagy jégkockák is elférnek benne, amelyek lassan olvadva végig hidegen tartják az italt.

Klasszikus koktélpohár

Klasszikus koktélpohár

Coupepohár

A pohár nagyon széles, kerek formája tökéletes arra, hogy szűrve töltött italokat szolgáljanak fel benne, ugyanis kicsi a melleöntés veszélye. Szénsavas koktélokhoz nem ajánlott, hiszen a buborékok miatti habzás könnyedén kifut a pohár peremén, és az értékes bubik is hamar a semmibe vesznének. Az ilyen pohárba mért italokban általában nem használnak jégkockát, így a hosszú szárat fogva kerülhető el, hogy idő előtt felmelegedjen a kezünktől a Gin Gimlet, a Sidecar, az Old Pal vagy a The White Lady.

Coupe pohár

Coupepohár

Collins- és highball-poharak

A magas és keskeny Collins- vagy highball-poharak kapacitása nagyobb a koktélpoharak többségéénél. Ezeket a poharakat “hosszú” italokhoz használják, olyanokhoz, amelyekben általában nagy mennyiségű folyadék van és jégre öntik őket. A keskeny forma ideális olyan kevert italokhoz, amelyek szénsavas üdítőt tartalmaznak. Ilyen például a gin-tonic, a vodka-szóda, a viszki-gyömbér vagy a világszerte nagyon népszerű Cuba Libre.

Ha alkoholmentes italt rendelsz egy bárban, akkor azt is valószínűleg Highball pohárban szolgálják fel.

Collins és Highball poharak

Collins- és highball-poharak

Nick és Nora-pohár

A kevert vagy rázott koktélok felszolgálásához használják elsősorban. Sikertörténete 1987-ben kezdődött, amikor Dale DeGroff, a New York-i Rainbow Room csaposa egy 1930-as pohárkatalógusban meglátta ezt a formát, amikor pontosan egy ilyen kicsi, mégis magasabb oldalfalú coupealakot keresett. A poharat azonnal el is nevezte egyik kedvenc filmjének, a Tetemrehívásnak (The Thin Man) szereplőiről Nick és Norának.

Ezek a poharak aztán világszerte nagyon mentek, ugyanis a Martini állítólag ebből a legfinomabb. De olyan koktélokhoz is használják még, mint a Manhattan, a Bee’s Knees vagy a Jack Rose.

Nick és Nora pohár

Nick és Nora-pohár

Martinis pohár

Az ikonikus “V” alakú kialakításnak köszönhetően ez az üvegáru könnyen felismerhető. A formája ideális ahhoz, hogy keverés nélkül fogyasszuk belőle italunkat. A klasszikus martinispohár 1-1,5 deciliter folyadékot tartalmaz, jég nélküli koktélokat szolgálnak fel bennük, a leghíresebb nyilván a Martini, amelyről a nevét is kapta, de például a Cosmopolitant is ilyenben adják a legtöbb helyen.

Sok kortárs koktélbár azonban úgy döntött, hogy ezt a formát a korábban már említett coupevaé vagy Nick és Nora-poharakkal helyettesíti.

Martinis pohár

Martinis pohár

Égetett szeszekhez

A sima, szögletes, vizespohárra emlékeztető whiskyspoharakat mindenki ismeri, inkább mutatunk most két olyan különlegességet, amelyekből valóban élmény a magas alkoholtartalmú, mély aromával rendelkező italok fogyasztása.

Glencairn-whiskyspohár

A Glencairn cég gyártja a whiskyrajongók által legkedveltebb kóstolópoharakat. A pohár mérete elsősorban a kostólásra lett kialakítva, egyben tökéletesen beleilleszkedik a tenyérbe és így az ital hamar testmeleg lesz, ami a kóstoláshoz, az ízek felfedezéséhez a legalkalmasabb hőmérséklet.

Ezt a poharat a skóciai Glencairn Crystal igazgatója, Raymond Davidson fejlesztette ki, akinek elege volt abból, hogy mindenféle ócska, alkalmatlan pohárban kínálják a minőségi italokat a pultosok. Tervei azonban 20 évig egy fiók mélyén lapultak, végül két fia, Paul és Scott készítette el a tökéletes whiskyspoharat. A dolog persze nem ment ilyen könnyen, a megfelelő alapanyag, a nyers üveg megtalálása is időt és sok szakértelmet igényelt, de végül megalkották a poharat, ami azóta valóban sztenderddé vált, a világ minden kóstolással, keveréssel, whiskygyártással foglalkozó üzemében és kóstolószobájában ezeket a poharakat vehetjük kézbe.

Glencairn whisky-s pohár

Glencairn-whiskyspohár

A szabványosított whiskyspohár 115 mm magas, 175 ml űrtartalmú, 50 ml whisky kerül bele. Anyagát tekintve manapság ólommentes kristályból készítik.

Snifter

A snifter meglehetősen egyedülálló pohár, amelyet kifejezetten erős alkoholok, például sötét likőrök, stoutok és erős sörök fogyasztására terveztek. A “snifter” kifejezés 1844-ből származik, és az ital szippantására utal, de a pohárforma csak 1937-ben vette fel ezt a gyűjtőnevet. Az ital kipárolgásának beszippantása fontos szempont az erős alkoholok ízének teljes élvezetéhez.

Snifter

Snifter

A poharat rövid szár és lekerekített talp jellemzi, fala szűk tetejéig elvékonyodik. Az öblös has és keskeny felső rész lehetővé teszi az ital aromájának összegyűjtését, hogy kortyolás közben megfelelő mennyiségben jusson szaglószervünkbe is. Ezekben a poharakban konyakokat, pálinkákat szolgálnak fel a legtöbb esteben.

Borospoharak

Claus Josef Riedel osztrák üvegkészítő mester volt az első, aki az 1950-es években megvizsgálta a kapcsolatot a borospohár mérete, alakja valamint annak a bor ízére gyakorolt ​​hatása között. Megállapította, hogy minél több üres hely van a pohárban, az annál jobban el tudja tárolni a bor ízét, illatát, zamatát, és befolyásolni is tudja ezek kombinációját.

Itt nincsenek különleges vagy bonyolult tételek, régóta tudjuk, hogy melyik a legtökéletesebb pohár a szőlőből készült nedű fogyasztására, és ezen nem is igen érdemes változtatni. Persze azért van három alapvető különbség.

Vörösboros pohár

A vörösboros pohár szélesebb teste több levegőt enged a borral keveredni, ami elősegítheti az íz és az aroma harmonizálását. Ezek a poharak gyakran nagyobb peremátmérővel rendelkeznek, mint a fehérboros poharak, hogy jobban kiadják a bor jellegét, színét, illatát.

Vörösboros pohár

Vörösboros pohár

A puristák számára különböző típusú vörösboros poharak léteznek, beleértve a bordeaux-i, burgundi, pinot noir- és syrah-poharakat, amelyek mindegyike egy adott típusú vörösborhoz készült, azonban a legtöbb ember csak egyetlen stílust használ a vörösborokhoz.

Fehérboros pohár

A fehérborok lágyabb, frissebb, könnyedebb ízűek és aromájúak vörös társaiknál, így a fehérboros poharak karcsúbbak és kisebb peremmel rendelkeznek, hogy hűvösebb hőmérsékletet tartsanak fenn és jobban kifejezzék a savasságot. A fehérboros pohár hengeres formája segít hűvösen tartani a bort azáltal, hogy korlátozza a levegőnek való kitettséget.

Fehérboros pohár

Fehérboros pohár

Habzóbor-poharak

A pezsgős fuvolának is nevezett habzóboros poharak magasak, keskenyek és vékonyak. Ezen tulajdonságok segítik megőrizni a borban lévő buborékokat azáltal, hogy csökkentik a felületet, ahonnan a bubik kiszabadulhatnak. Ez a forma javítja a buborékok vizuális megjelenését is, ami különösen fontos a pezsgőfélék esetén.

Itt a válasz, hogy miért isszuk a borokat, söröket vagy koktélokat különböző pohárból

A borospoharaknál nagyon fontos a beléjük töltött ital mennyisége is, amelyet az alábbi képen szemléltetünk. Az igazi profik így szolgálják fel vendégeiknek a minőségi borokat.

Itt a válasz, hogy miért isszuk a borokat, söröket vagy koktélokat különböző pohárból

Sörökhöz

Elérkeztünk cikkünk utolsó kategóriájához, a sörökhöz, pontosabban söröspoharakhoz. Nincs még egy olyan ital, ahol annyira számít a tradíció, a hagyomány és a történelem, mint a sörnél. Ez pedig megmutatkozik a poharakban is, amelyben felszolgálják őket.

Sör

A sör feltehetően a legrégebben ismert és jelenleg a legelterjedtebb és legnagyobb mennyiségben fogyasztott alkoholos ital a világon, és a harmadik legnépszerűbb a víz és a tea után. A legősibb ital a méz erjesztésével létrehozott mézsör volt, melyet az ókori népek, a vikingek és a középkori Európa lakói is elszeretettel fogyasztottak.

Amerikai pintes pohár

A shakerpohár, más néven amerikai pintpohár a nevéből adódóan leginkább az Egyesült Államokban terjedt el. Egyenes oldalú kialakításával, enyhén elkeskenyedő tetejével és közel félliteres kapacitásával tökéletes mind csapolt, mind palackozott sörökhöz. Ezt a poharat eredetileg koktélok keverésére tervezték a 20. század elején, végül a szesztilalom után az amerikai csapolt sörök standard poharává vált.

Itt a válasz, hogy miért isszuk a borokat, söröket vagy koktélokat különböző pohárból

Nonic pintes pohár

A nonic pintes pohár, más néven imperial pintes pohár a brit kocsmák népszerű választása. A nonicpohár egyik meghatározó jellemzője a szája alatt egyhüvelyknyire (2,54 cm) elhelyezkedő dudoros perem, ami megkülönbözteti a sokkal simább shaker pohártól. Ez a kidudorodás több célt szolgál:

  • stabil pohárfogást biztosít,
  • ha a pohár felborulna, lökhárítóként működik, nem engedi, hogy a szája lepattanjon

A nonicpohár a legtöbb sörtípushoz alkalmas, de hagyományosan stoutokhoz, porterekhez vagy brit barna sörökhöz használják. Térfogata közel 6 deciliter.

Nonic pintes pohár

Nonic pintes pohár

Tulipánpohár

Másnéven Guinness-pohárként is ismert. Tulipánformájával és egyenes falaival a tetején ez a 20 unciás (bő 6 dl) pohár nemcsak esztétikus, hanem számos előnnyel is rendelkezik. Kisebb talpa és markánsabb fala megkönnyíti a kézben tartását, míg a széles száj bőséges teret biztosít a sörnek, hogy kiengedje aromáját, így tökéletes az olyan sörök számára, mint a Guinness. A lassú töltés lehetővé teszi, hogy a nem túl erős, barna sörökre jellemző krémes hab szépen felemelkedjen, amely esztétikai élményt is nyújt ivás közben.

Tulipán pohár

Tulipán pohár

Búzasörös pohár (Weizen)

A Weizenpohár kifejezetten búzasörökhöz készült. Ez a magas és ívelt pohár kényelmesen elnyel egy üveg búzasört, amely könnyed, citrusos jellege miatt a legtöbb esetben 0,5 literes kiszerelésben kapható, kellemes ivósör. Ezt a dizájnt kifejezetten a búzasörök világos, opálos színének és szénsavasságának bemutatására hozták létre.

Búzasörös pohár (weizen)

Búzasörös pohár (Weizen)

Belgasör-pohár

Ezt a kanyargós, talpas poharat kifejezetten belga sörökhöz és más összetett, magasabb alkoholtartalmú főzetekhez tervezték. Jellegzetes tulipánformájával, tetején elvékonyodó hagymás testtel és kiszélesedő peremmel ez a pohár a sör aromáinak és ízeinek fokozására szolgál. A tulipánforma segít megragadni a sör illatát, krémes habpaplant hozva létre, amely minden kortynál igazi élménybomba.

Belgasörös pohár

Belgasör-pohár

Fotók forrása: Getty Images