Life Kovács Miklós 2023. 02. 22.

Egyszerre dobol, énekel és gitározik a laza rockfenomén

Minimalista zúzáshoz sokszer elég 2-3 tagú zenekar, de Jeremy DeBardi még tovább emelte a tétet, és egyedül helyettesít egy egész rockbandát.

A színtiszta rock ‘n roll vérbő megtestesítője a 34 éves  Jeremy DeBardi, a Steel Beans nevű zenekar egyetlen tagja. Hétköznapjain éli a nyugati parti átlagamerikai életét, fűnyírással foglalkozó vállalkozással keresi kenyerét, neveli ötéves fiát, esténként pedig leveszi a mindennapok jelmezét és átvedlik valódi bőrébe. A sörhasat kidobó, habókos rocker szerepét veszi fel, aki egymaga helyettesít egy egész zenekart. Jeremy ugyanis az ének és gitár mellett a dobolás feladatát is magára vállalta. A pengető kezével tartja a dobverőt, és a lefelé tartó mozdulatokat hagyja meg a pergődobnak, így igazán egyszerű, de hatásosan lüktető, lo-fi hangzású rock ‘n roll a végeredmény.

Mint a White Stripes vagy a Royal Blood egy emberbe gyúrva. 

Hősünk ráadásul nem vágyott a világhírre, a világhír találta meg őt. Kis klubokban lépett fel két fűnyírás között, és épp közösségi finanszírozással összekalapozott miniturnéjára készült, amikor megtörtént a csoda. 

Egy forró napon, amikor épp kimonóban zúzta a “Molotov Cocktail Lounge” című számot 2022-ben, készült egy felvétel. A felvétel felkerült az Instagramra, az algoritmus pedig tette a dolgát. Ezt a kis szösszenetet felkapták a nézők, és robbanásszerűen kezdett terjedni a rövid videó, pár órán belül minden felületen, a TikTokon, a Facebookon. Több százezer kedvelés, milliós nézettség.

Világsztárok kommenteltek a videó alatt, és követhetetlen lett a jelenség, a telefonja egyszerűen nem bírta követni a több ezer értesítést. “Az első héten csak bámultam a telefont hitetlenül, röhögtem és sírtam, ugráltam, nem aludtam” – nyilatkozta Jeremy DeBardi az esetről. 

“Ha valaki öt éve megkérdez, azt mondtam volna, hogy elértem mindent. Füvet nyírok, zenét írok, ki tudom fizetni a számláim, ez a nekem való élet. Szeretem a fűnyírást, kimegyek a házhoz, iszom egy kávét, zenét hallgatok, este pedig új számokat írok, amiket másnap munka közben tudok hallgatni, így sosem hagyom el a stúdiómat igazán.”

A közönség mostanság egyre népesebb, a Steel Beans már a Tenacious D előzenekaraként Európában zúzza, de a hirtelen jött rocksztárság ellenére Jeremy megmaradt helyi arcnak: ha a hírnév komolyabb profitot termel neki, akkor is lakóhelye, Everett város zenei fesztiváljait, művészi közösségeit fogja támogatni.