Life Kovács Miklós 2023. 03. 02.

Este nézz fel az égre, mert tíz évig nem látsz ilyet

Ma este érdemes napnyugta után a nyugati égboltot fürkészni, mert ritkán tapasztalható égi jelenséget láthatunk szabad szemmel, a Vénusz és a Jupiter most látható egymáshoz a legközelebb.

A sötét égbolton a Merkúr, Vénusz, Mars, Szaturnusz, Jupiter bolygókat vehetjük észre szabad szemmel, a legfényesebb a Vénusz, amit a naprendszer legnagyobb gázóriása, a Jupiter követ.  Ezek a bolygók folyamatos táncot járnak a horizont felett, és a ciklikus mozgásuknak köszönhetően néha látványos együttállások figyelhetők meg. 

Március első két napján a Vénusz és a Jupiter kerül olyan közel egymáshoz, amiért már megéri napnyugta után felnézni az égre. Ezen a két napon távolságuk mindössze nagyjából fél fok lesz, ami körülbelül a telihold átmérőjével egyenlő. 

Bár minden évben megközelítik egymást az égbolton, idén kivételesen látványos lesz az együttállás, hasonlóra csak 2032 környékén számítanak a szakértők. 

Március 1-én készült fotó, Olaszországban a jelenségről (Fotó: Lorenzo Di Cola/NurPhoto/Getty Images)

Március 1-jén készült fotó a jelenségről Olaszországban (Fotó: Lorenzo Di Cola/NurPhoto/Getty Images)

A közelség  természetesen csalóka, a két objektumot a valóságban több száz millió kilométer választja el egymástól, de méretkülönbségük és helyzetük a Földről nézve összehozza a két bolygót.

Akár már napnyugta előtt is megpillanthatjuk az égitesteket a nyugati égbolton, ugyanis fényességük ezt is lehetővé teszi, és nem sokkal 20 óra után buknak a horizont alá – olvasható az Ng.24.hu oldalán.

Az idokep.hu egy külön érdekességre is felhívja a figyelmet: mindkét este esély nyílik a Jupiter négy Galilei-holdjának (Io, Europa, Ganymedes és Callisto) megfigyelésére, de talán március 2-án lesz erre jobb lehetőség.