Life Kovács Miklós 2023. 03. 06.

A mozgás rémisztően életszerű szintjét hozza ez a robotkéz

A robotkarok évtizedek óta velünk vannak, gyárakban dolgoznak, de ennyire emberszerű, szinte félelmetes módon mozgó szerkezetre még nem volt példa.

A gyárakban dolgozó robotkarok képesek elképesztően precíz mozdulatokra, nem véletlenül bízzák ezekre a legtöbb hegesztési, fényezési feladatot. Messze állnak az emberi végtagoktól, bár ezen a téren is gőzerővel folyik a fejlesztés. 

A Clone Robotics által épített szintetikus kar például már szinte teljes mozgástartományban képes utánozni az emberi végtag működését. Súlyt emel, szempillantás alatt nyitja, zárja ujjait, működésének alapjait pedig a mesterséges, pneumatikus izom adja. 

A legújabb verziók a McKibben-féle mesterséges izomra épülnek, ami a legpontosabban modellezi az emberi izom rostszerkezetét. Felületesen fogalmazva egy külső, fonatolt borítással ellátott csőrendszerről van szó, ami alapötletként évtizedek óta elérhető. A pneumatikus vagy hidraulikus pumpák ezekben a csövekben a nyomásváltozással érik el az adott szakasz összehúzódását vagy kiengedését. 

A tervek szerint ez a robotkar messze olcsóbb lesz a konkurenciánál,  2800 dollárért, vagyis nagyjából egymillió forintért fogja piacra dobni a Clone Robotics valamikor a közeljövőben.