Life Fehér Patrik 2023. 03. 08.

5 meghatározó találmány, melyeket nőknek köszönhetünk

A bennünket körbevevő világ nem lenne olyan kényelmes vagy épp biztonságos, ha bizonyos találmányok nem születtek volna meg. Ezek közül mutatunk most be ötöt, amelyeket nőknek köszönhetünk.

Március 8-án az egész világ a nőket ünnepli. Az alábbiakban összegyűjtöttünk öt olyan kézzelfogható találmányt, amelyeknek az alapötlete nők fejéből pattant ki, amiket nekik köszönhet a világ, és amelyek nem egyszer jelentősen könnyebbé vagy éppen biztonságosabbá tették mindannyiunk életét.

Körfűrész

A szövőnőként dolgozó Tabitha Babbitt látta, hogy az embereknek nehezen megy a favágás, ráadásul a rendelkezésükre álló fűrészek rendre kétemberesek voltak. 1812-ben rokkájára felszerelt egy kör alakú pengét, és meg is alkotta első körfűrészét, melyet aztán emberi erő helyett gőzgéppel is hajtottak.

Mosogatógép

Mosogatógépekkel már többen is kísérleteztek a 19. században, de Josephine Cochrane víznyomással tisztító ötlete, majd kivitelezésének sikere tette lehetővé, hogy napjainkban rábízhatjuk egy dobozra a koszos tányérokat és evőeszközöket, hogy megtisztítsa azokat.

Mentőcsónak

Maria Beasley sikeres feltaláló volt életében, egyik leghíresebb ötlete (a listán szereplőn kívül) a hordókészítő gép volt. Itt most az 1882-ben megálmodott mentőcsónakjával szerepel, mely összehajtható és tűzálló is volt. A Beasley által kitalált csónak terveiből kiindulva alkották meg a Titanic mentőcsónakjait is, melyekkel 700 életet mentettek meg.

Ablaktörlő

Az autózás hajnalán Mary Anderson előállt az ablaktörlők ötletével, ám egyik gyártó sem akarta megvenni a szabadalmát 1903-ban. A jogok tíz évvel később lejártak, és lám-lám, feltűntek a lapátok a szélvédőkön, és azóta sem tűntek el onnan – mindannyiunk biztonságát nagyban segítve.

Golyóálló szövet

1966-ban a DuPont vegyipari cégnél Stephanie Kwolek egy könnyű, de erős, az autógumikhoz használható műanyagot keresett. Amit talált ehelyett, az a ma ismert kevlár lett, melyet életünk számos területén használunk a sporttól az építészetig, viszont a legtöbb életet valószínűleg golyóálló mellényként mentette meg.

Képek: Getty Images