Life Fehér Patrik 2023. 03. 10.

Saját várost épít Elon Musk

Modern lakásokat fog építeni a világ egyik leggazdagabb embere egy vadiúj városban, melyeket aztán olcsón bérbe adna azoknak, akik neki dolgoznak.

Elon Musk már annyi fába vágta a fejszéjét, hogy azt szinte lehetetlen követni. Nagy dolgait, mint a Tesla, a SpaceX vagy a Twitter, persze könnyű szemmel tartani, de ott van még a Boring Company vagy a Neuralink is érdekeltségeként. Ezek mellé jön még a The Wall Street Journal jelentése szerint egy saját város, ahol alkalmazottai élhetnének.

A lap igen sok információt kiderített a településről, melynek építése már zajlik is. Snailbrook – így fogják hívni Musk városát – a texasi Austintól 56 kilométerre fekszik majd, és gyakorlatilag minden az övé lesz. A kissé utópisztikus hangulatú városban modern házak épülnek majd, melyeket a piaci árnál olcsóbban bérbe vehetnek a világ egyik leggazdagabb emberének dolgozók, aki mindent felügyelni akar.

Snailbrook közelében található a Tesla és a Boring Company központja is - a fotón a Tesláé látható (Kép: Brandon Bell/Getty Images)

Snailbrook közelében található a Tesla és a Boring Company központja is – a fotón a Tesláé látható (Kép: Brandon Bell/Getty Images)

Panaszra elvileg nem lehet majd oka az ott élőknek, ugyanis a már bútorozott, moduláris otthonokhoz medence és edzőterem is tartozik. Már néhány utcanév is nyilvánossá vált, a helyi hatóságok elfogadtak számos, Musk érdekeltségei által inspirált közterület-elnevezést, köztük olyanokat, mint a Boring Boulevard.

Hogy pontosan mekkora lesz Snailbrook, az még kérdéses. Ezzel kapcsolatban egészen eltérő számok láttak napvilágot 1400-tól 2400 hektárig. A lakások száma sem ismert, az viszont kiderült, hogy a két- illetve háromszobás otthonokat akár már havi 800 dollárért (290 ezer forintért) is kivehetik a dolgozók – ez arrafelé erősen versenyképes árnak számít.

Hasonló ötlet egyébként nem Musk fejében merült fel először, az első ilyen városok már a 19. században megépültek. Történetük azonban nem volt túl szerencsés: az építők ellen nem egy esetben fellázadtak, miután elkezdték egyre nagyobb kontroll alatt tartani a munkavállalókat, pl. csak a városban elkölthető pénzt kaptak fizetségül. A trendnek végül a dolgozók lázadása vetett véget.

Nyitókép: Michael Gonzalez/Getty Images