Life Fehér Patrik 2023. 03. 10.

Valódi hegyek épülnek konyhasóból Németországban

Eléggé tájidegenek a semmiből kiemelkedő fehér sóhegyek, melyek közül a legnagyobb már lassan 50 éve nő szüntelenül.

A világ hegyei között labdába sem rúghatna, de az emberek által épített, különösen a teljes egészében konyhasóból álló hegyek között a legmagasabbnak számít a németországi Herringen települése mellett található Monte Kali, vagy Kalimandzsáró, ahogy még az ottaniak nevezik. A fehér sóhalom, ha szigorúan földrajzi értelemben véve nézzük, csak domb, ugyanis csúcsa 530 méterrel található a tengerszint felett, de nem semmi teljesítmény ennyi nátrium-kloridot felhalmozni egy helyre. Az ember viszont képes erre, és ezt nem csak egyszer bizonyította be. A sódombok és -hegyek ugyanis a kálisóbányászat melléktermékeként szerte a világban megjelentek, a Monte Kali tágabb környezetét “a fehér hegyek vidékének” is nevezik a helyiek.

Kép: Hauke-Christian Dittrich/dpa/Getty Images

Kép: Hauke-Christian Dittrich/dpa/Getty Images

A képeken látható, már 1976 óta folyamatosan növésben lévő rekorder nagyjából 100 hektárnyi területet foglal el, az idők során pedig egyfajta turistacsalogató látványossággá vált. Herringen minden pontjáról, sőt, a közeli autópályáról is jól látszik a hegy, sőt, egykor még belépőt is lehetett rá váltani, a vállalkozó kedvűek pedig megmászhatták az ipari szemétdombot. A csúcshódítás nem tartott tovább 15 percnél.

Kép: Uwe Zucchi/dpa/Getty Images

Kép: Uwe Zucchi/dpa/Getty Images

Hogy mindez mennyi só lehet konkrétan, arról csak becslések vannak, de a legtöbb forrás 236 millió tonnára teszi a tömegét. Azzal is számolni kell, hogy ez a szám óránként 1000 tonnával nő, köszönhetően a folyamatos bányászatnak: a melléktermék egy 1,5 km hosszú futószalagon keresztül érkezik a szemétdombhoz. Nem is örülnek ennek a környezetvédők, már magának a hegy jelenlétének sem, aggodalmuk pedig teljesen jogos: mérések bebizonyították, hogy a talajvíz is sós lett, és az őshonos gerinctelen fajok 95-98 százaléka kihalt.

Fegyverük azonban nincs a bányászat ellen, az üzemeltetőknek ugyanis 2060-ig biztosan van engedélyük a működésre, és 2020-ban azt is megengedték nekik, hogy a Monte Kali alapterülete további 25 hektárral bővüljön.

Nyitókép: Teka77/Getty Images