Life FIRSTCLASS 2023. 03. 11.

Megtarthatják a fémdetektorral talált páratlan középkori aranykincset

Ezeréves középkori aranykincsre bukkant fémdetektor segítségével egy holland történész. A tulajdonában is maradhat.

A leletegyüttes négy arany fülbevalóból, két aranylevélcsíkból és 39 pénzérméből áll – adta hírül a holland nemzeti régiségtár (Rijksmuseum van Oudheden). A 27 éves Lorenzo Ruijter tízéves kora óta foglalkozik kincsvadászattal. A leletanyagot még 2021-ben fedezte fel az észak-hollandiai Hoogwoudban, vagyis két évig titokban kellett tartania.

Az elmúlt hónapokban a nemzeti régiségtár szakértői megtisztították és megvizsgálták a leleteket, majd meghatározták azok korát. Kiderült, hogy a legfiatalabb érmét 1250 körül verték, így a kincset valószínűleg akkoriban ásták el. Az ékszerek már abban az időben is két évszázadosak voltak, így tulajdonosuk vélhetőleg nagy becsben tartotta őket.

Bár továbbra is rejtély, miért ásták el a nagy ritkaságnak számító kincset, a múzeum közölte, hogy a 13. század közepén háború dúlt Nyugat-Frízföld és a Holland régiók között, amelynek középpontja Hoogwoud volt.

Régészeti jelentőségére tekintettel Lorenzo Ruijter kiállításra kölcsönadta a kincset a múzeumnak, de hivatalosan továbbra is az ő tulajdonában marad.

Forrás: MTI, illusztráció: Getty Images