Life Erdős Norbert 2023. 03. 12.

A sétálás királyai lehetünk ezzel az exoskeletonnal

Emlékszel az Elysium vagy A holnap határán című filmekre? Az ott láható technológia közelebb van hétköznapjainkhoz, mint gondolnád.

Ami néhány éve még csak a sci-fik fantáziavilágában létezett, az mára már valóság, és ezt meg is mutatjuk egy konkrét példán keresztül. Vegyük alapul a már említett két filmet: az Elysiumban Mat Damon öltött magára egy külső testvázat, A holnap határán-ban pedig Tom Cruise használt hasonlót, hogy űrszörnyek ellen harcoljon.

 

A filmekben is látható exoskeleton lényege, hogy terhet vegyen le az emberi testről, vagy olyan erővel ruházza fel, amihez izomzatunk és csontozatunk nem lenne elég. A Hypershell pedig valami nagyon hasonlót kínál, csak kicsiben.

A derékre és lábra rögzíthető külső váz segítségével az átlagosnál sokkal extrémebb vagy hosszabb túrákat vállalhatunk be anélkül, hogy testünk határait feszegetnénk. Az elektromos rásegítéssel működő bringákhoz lehetne hasonlítani: azokat is tekerni kell, de egy emelkedőn nagyon jól jön a pluszsegítség.

Az 800 W teljesítményű Hypershell a készítők szerint maximum 30 kilogramm súlyt vesz le az ember lábáról (a talaj dőlésszögének függvényében), az akkumulátora pedig 25 kilométer megtételéhez elegendő (vagy 8 óráig bírja), a futást maximum 20 km/óráig tolerálja, amely már igen extrém, de nem lehetetlen, hiszen Usain Bolt 45 km/órás futási sebességgel írta be magát Guinness-rekordok könyvébe.

 

A projekt már a finisben van, a Kickstarteren jelenleg 152 054 dollárnál áll (54 millió forint), ami már most bőven több a kitűzött célnál, és még 27 napig lehet támogatni őket a platformon. Az első szett Hypershell ára 400 dollár (143 ezer forint), amelyet a gyártó előzetes tervei szerint 2023 szeptemberében kezdenek kiszállítani a megrendelőknek.