Life Kovács Miklós 2023. 03. 13.

Hatvan év várakozását fizetik meg az ötvenmilliós whisky vásárlói

A legkülönlegesebb italoknál a pénzben legnehezebben kifejezhető értéket fizetik meg a vásárlók, az időt. Ezért egy hatvan évig hordóban tartott whiskeyre bátran csapnak rá több tízmilliós árcédulát.

Az évtizedekig érlelt italoknál már nehéz ízprofilokról áradozni, és megfelelő hőmérsékleten, nyelven végigfutatott kortyok alapján objektíven kimondani, miért kerül egy palack milliókba ezekből az italokból. A válasz maga az idő, a kőkemény munka, amit valaki évtizedeken át gyakorol, hogy végül egy ilyen terméket állítson elő. 

A kitartás palackozott, folyékony szobrát ezúttal a Balvenie márka adta meg az arra fogékonyaknak. Davic C. Stewart főzőmester 1962-ben került a céghez, és tavaly, 2022-ben ünnepelte, hogy kerek hatvan éve dolgozik a cégnél. Ennek örömére most palackozták a pályafutása egyik első hordójának tartalmát, így ez jelenleg a legöregebb, és legritkább kereskedelmi forgalomban kapható whisky a márka kínálatában. 

A 52 millió dolláros palack (fotó: The Balvenie)

A 52 millió forintos palack (fotó: The Balvenie)

Hat évtizedig érlelődött, nemesedett, és ennyi idő alatt kialakult egy páratlan ízvilág. A Balvenie sajtóközleménye szerint levendula, hanga, és páfrány illata határozza meg az ital aromáit, ízében pedig kávé, természetesen a hordónak köszönhetően tölgyfa, és fűszerek keverednek kandírozott naranccsal, ami egyedülálló, őszies összképet eredményez.

Ránézésre a palack egyszerű darab, de a mellékelt elegáns dísztartó már sokkal rafináltabb, arany, sárgaréz, és magas minőségű, kézzel fújt üveg felhasználásával készült

Mindössze 71 palack készül a nemes italból, aminek darabját 145 ezer dollárért, vagyis 52 millió forintért adják.