Life FIRSTCLASS 2023. 03. 16.

Videó és fotó a szállítás új királyáról

Pusztán méreteit tekintve nem nagyobb a már meglévő hajóknál, de erre lehet felrakni a legtöbb konténert.

Elképzelhető, hogy a következő online vásárolt holmidat már a világ legnagyobb konténerszállítóján hozzák Kínából Európába: a kelet-ázsiai ország állami hajóépítő vállalata bemutatta az MSC Tessa névre keresztelt megahajóját, melyre rekordot jelentő 24 116 konténert lehet felpakolni – számolt be a New Atlas.

A legmagasabb konténertorony 26 emeletes is lehet a hajón, mely a világon elsőként képes több mint 24 ezer konténer szállítására. A 400 méter hosszú és 61,5 méter széles monstrum méreteit tekintve nem nagyobb más konténerszállítóknál: az MSC Tessa egész egyszerűen csak hatékonyabb elrendezésének köszönheti, hogy a szállítás új királya lett.

Ebből a szempontból elképesztő fejlődésen mentek keresztül a konténerszállító hajók: 12 évvel ezelőtt a szintén ekkora méretben megépített Maersk Triple-E 18 ezer konténeres befogadóképességével lett rekorder. Nagyobb hajók jelenleg nemigen vannak forgalomban a világon, ugyanis a legtöbb kikötőt erre a méretre optimalizálták, így a gyártók egyetlen játszótere a minél hatékonyabb elrendezés maradt.

Arról nincs infó, hogy mi mozgatja a hajót, de az alábbi videó némi betekintést enged az MSC Tessa születésébe, benne többek között az erőforrás elhelyezésével:

Nyitókép: CSSC