Life Fehér Patrik 2023. 03. 16.

Lehetetlenül kicsi helyre szálltak le repülővel

Nem kevés megszállottság kell ahhoz, hogy valaki műrepülővel próbáljon meg landolni egy helikopter aprócska leszállóhelyén, mindezt bő 200 méteres magasságban.

Sok furcsa dolgot látott már a dubaji Burdzs al-Arab helikopter-leszállóhelye: a talaj felett 212 méterrel található, 27 méter átmerőjű kör vendégül látta már Roger Federert és Andre Agassit egy speciális teniszmeccsre, de David Coulthard is égetett már itt gumit Forma-1-es autóval. Ezúttal egy repülőgép-pilóta, Luke Czepiela vette birtokba a területet.

A lengyel férfi bebizonyította, hogy nem csak helikopterekkel lehet leszállni az ilyen területekre. Március 14-én pontosan 6:58-kor sikeresen landolt kisgépével a betonkörön 48 km/órás sebességgel. A megálláshoz csak 20,76 méterre volt szüksége, azaz ha úgy nézzük, bőven lett volna még helye. Ha ez nem lett volna elég, a sikeres leszállás után rögtön tovább is állt, a pár méteren sikerült annyi lendületet vennie, hogy el is tudjon emelkedni a platformról. A képre kattintva galéria nyílik:

8 fotó megtekintése

Lehetetlenül kicsi helyre szálltak le repülővel

Czepiela mutatványához persze kellett egy speciális repülő is: a 425 kilós gépet, melyet használt, direkt úgy alkották meg, hogy minél rövidebb úton tudjon fel- és leszállni – ebben jelentősen segített az, hogy az üzemanyagtankot a repülő hátsó részébe tették, hogy megálláskor bátrabban fékezhessen a pilóta. Ezzel együtt azonban nem volt könnyű dolga 56 emeletes magasságban. “A legnagyobb kihívást a külső referenciapontok hiánya jelentette, melyek a reptereken megtalálhatók a több száz méternyi kifutópályával együtt.”

Lehetetlenül kicsi helyre szálltak le repülővel

Lehetetlenül kicsi helyre szálltak le repülővel

A sikeres mutatvány előtt Czepiela 650 alkalommal végzett próbalandolást 2021 óta. Ezt követte az újabb kihívás, a felszállás: hogy dolgát megkönnyítsék, nitrót is szereltek a repülőbe, hogy az minél hamarabb elérje a repüléshez szükséges sebességet, ebben az esetben az 50 km/órát. Így a 180 lóerős motor teljesítménye ideiglenesen 230 lóerőre nőtt.

Forrás: Red Bull Content Pool