Life Fehér Patrik 2023. 03. 17.

Minden évben zöldre festenek egy folyót ezen a napon

A képek nem egy fura Photoshop-szűrő eredményei, a víz tényleg zöld egy ideig Chicagóban.

Minden év március 17-én ünneplik Szent Patrik napját. Írország védőszentje előtt a világ számos táján tisztelegnek, részben annak is köszönhetően, hogy az íreket is a világ minden szegletébe elfújta a szél az évszázadok során. Persze az sem mellékes, hogy mindig remek bulinak ígérkezik a nap, amikor büntetlenebbül élvezhetjük a jóféle ír söröket és whiskyket.

Az ünneplés talán leglátványosabb formáját Chicagóban láthatjuk hosszú évek óta. Az illinois-i városban már 175 éve is tartottak ír felvonulásokat, a helyi politikusok az 1950-es években pedig hivatalos városi programokat is elkezdtek szervezni a napra.

1962-ben húztak egy váratlant, és az ünnep színére, zöldre festették a várost átszelő Chicago Rivert. A döntés remek volt, rövid időn belül ez lett a metropolisz egyik legnépszerűbb eseménye, melyet azóta is megismételnek évente. Az első színezés annyira jól sikerült annak idején, hogy közel egy hónapig zöld maradt a folyó – manapság már csak pár óráig tart a természetesen környezetbarát színanyag hatása, melyet motorcsónakokkal kevernek el. A színezék egyébként inkább narancssárgás színű, amíg nem kerül a vízbe.

Minden évben zöldre festenek egy folyót ezen a napon

Minden évben zöldre festenek egy folyót ezen a napon

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Choose Chicago (@choosechicago) által megosztott bejegyzés

A színezés nem mindig Szent Patrik napjára esik, sőt, legtöbbször az azt megelőző szombaton szokták zölddé tenni a folyót. Ez még több embernek ad lehetőséget arra, hogy megnézze az átalakulást, vagy akár befizessen egy útra és hajókázzon egyet a zöld szalagon. Idén március 11-én került minderre sor, jövőre pedig – tekintettel arra, hogy 2024 szökőév lesz – a dátumok pont úgy ugranak, hogy március 16-a lesz a Szent Patrik napot megelőző szombat, amikor Chicago ideiglenesen ír szigetté változik.

Forrás: Choose Chicago
Kép(ek) forrása: Scott Olson/Getty Images