Life Erdős Norbert 2023. 03. 20.

Magyarország legdrágább hamburgerében arany is van

Szegeden kapható az ország legdrágább hamburgere, amely messze több, mint zsömle közé dobott húspogácsa. Ez egy gasztronómiai élmény a legkiválóbb alapanyagokból.

Mit tudunk a hamburgerről úgy általában? Kell hozzá egy megfelelő méretű, állagú és ízű buci, egy vaskos, szaftos marhahúspogácsa, sajt, némi zöldség és szósz, melynek titkát minden szakács (a hobbiszakácsok is) úgy őriz, mint a Herkentyűburger titkos receptjét. Ez így egy átlagos hambi, de Szegeden ezt egy “picit” továbbgondolták, és igazi kulináris élményt kínálnak hamburger néven.

A Hundredbucks Burger (avagy 100 dolláros burger) minden, csak nem hétköznapi. A szegedi Famus étterem óriási hangsúlyt fektet a kiváló alapanyagokra, és ez alól burgereik sem kivételek, a Hundredbucks pedig már egy egészen más szint.

Magyarország legdrágább hamburgerében arany is van

Házilag készített fekete, briós zsemle. Hamburgerhús a világ legnemesebb marhájából, wagyufartőből, himalájai sóval és tört tarkaborssal. Magyar hízottliba-máj fokhagymával, mindez megspékelve még egy kis szarvasgombával és francia roquefort sajttal. A mártás  klasszikus barnamártásból és portugál vörösborból készített madeira.

De most jön a hab a tortán, pontosabban az arany a marhahúson: a 25 dkg-os wagyuhúst aranylappal vonják be, ami egyedi luxust is biztosít az étel számára.

A 38 ezer forintos menühöz jár még egy 1 üveg jéghideg Louis Francois President nyers pezsgő, 25 dkg aranybarnára sült parmezános burgonya és házi készítésű fokhagymás majonéz.

Az arany tényleg ehető?

Az egyik legfurcsább felhasználási módja az aranynak az, amikor tányérunkon vagy poharunkban landol. Pedig a 24 karátos arany ehető, és mivel a tiszta arany nagyon könnyen megmunkálható, így számos formában lehet a gasztronómia eleme.

Amellett, hogy a világ legismertebb nemesféme ehető, aranyat fogyasztani még egészséges is. Már évezredekkel ezelőtt is vallották, hogy az arany jótékonyan hat az emberi szervezetre, nem csoda, hogy a különféle ízületi betegségek kezelésénél és a szépségiparban is sűrűn alkalmazzák. De nem csupán külsőleg, elfogyasztva is számos pozitív hatással rendelkezik:

  • serkenti a vérkeringést
  • fájdalom- és gyulladáscsökkentő
  • szabályozza a szívműködést
  • hatékonyan kezeli a függőségeket
  • hangulatjavító
  • élesíti az elmét
  • javítja a szexuális vitalitást
  • általános immunerősítő

Legalábbis ezt írja számos szakirodalom és kutatás. De mielőtt elkezdenéd nyalogatni a családi ékszereket, fontos megjegyezni, hogy az arany csak a legtisztább formájában ehető, más fémekkel szennyezve akár mérgező is lehet!

Magyarország legdrágább hamburgerében arany is van

Mielőtt azonban rohannál a szegedi étterembe, ne felejts el odatelefonálni, mert ahhoz, hogy a Hundredbucks Burgert felszolgálják neked, időpont egyeztetése szükséges.

Fotók: Famus étterem / Szeged