Life FIRSTCLASS 2023. 03. 20.

Popsztár és halott királynő – itt a borzasztó jelszavak listája

Úgy tűnik, évtizedek sulykolása után is sokan nagyon egyszerű, könnyen kitalálható jelszavakat használnak számítógépeiken, telefonjaikon, a különböző alkalmazásokhoz tartozó fiókjaiban. Halott királynő, popcsillag, háború – ezeket sikerült „kitalálni” tavaly.

Az internet, a különböző online szolgáltatások mindannyiunk életében egyre hangsúlyosabban vannak jelen, ezért egyre fontosabb is lenne az adatbiztonság, ám hiába halljuk hosszú évek óta folyamatosan, mennyire kritikus, hogy erős jelszavakat használjunk, az üzenet még mindig nem ért el mindenkihez.

A többségnek a youtuberek egyik legszorgalmasabb szponzoraként ismerős Atlas VPN virtuálismagánhálózat-szolgáltató is erre mutat most rá. A cég a dark weben keringő lopott jelszólistákkal foglalkozó SpyClouddal közösen összeállította a 2022-es év leggyakrabban használt – rossz – jelszavait.

Az „1234”, „password” (jelszó), „qwerty”, „asdf” jellegű, kiirtatatlan örökzöldnek számító megoldások mellett a popkultúra aktuális trendjei, a világ hírei befolyásolták a jelszavak kitalálását.

Fotó: Getty Images

Fotó: Getty Images

Népszerű dolog az online videózás, a streamelés, olyannyira, hogy sokan egyenesen ezen szolgáltatók neveit adták meg jelszóként: a „youtube”, a „netflix” és a „hulu” együtt összesen 261 ezerszer fordult elő a kikerült jelszavak között.

Hosszú ideje a popvilág egyik legnagyobb csillaga Taylor Swift (nyitóképünkön Ryan Seacresttel), az amerikai énekesnő Midnight című albuma tavalyi megjelenése miatt különösen sokszor ugrott be a jelszavakon gondolkodóknak: a „taylor”, „taylor swift”, „swiftie” és „midnights” jelszavak együttesen 186 000-szer fordultak elő a találatokban.

II. Erzsébet királynő szeptemberi halála a jelszóválasztásokban is megjelent: a dark web különböző jelszóadatbázisaiban 2022-ben a „queen” (királynő), „queen elizabeth” és a „royal family” (királyi család) együttesen 167 ezerszer bukkant fel.

Fotó: Getty Images

Fotó: Getty Images

2022-ben a rapper Bad Bunny volt a legtöbbet streamelt előadó a Spotifyon, a népszerűsége pedig a jelszavakban is megjelent: a „bad bunny”, a „titi” és a „verano” – utóbbi kettő egy-egy számának címe – együttesen 141 ezerszer bukkant fel a vizsgált listákon.

Elon Musk Twitter-vásárlása is jól jött az erős jelszavak kitalálásához lusta embereknek: a „twitter” és az „elon musk” 74 ezres halmazt jelentett.

Jennifer Lopez és Ben Affleck újbóli egymásra találása is sokat fantáziáját ragadta meg, 46 ezer találat volt az alábbiakra: „jennifer lopez”, „jlo”, „ben affleck”, „bennifer”.

Érthetően a „russia” (Oroszország), a „russian war” (orosz háború), a „ukraine”, „ukraine war” (ukrán háború), valamint a „trump” is gyakran használt jelszónak számított 2022-ben.

Mit válasszunk akkor?

Bár egyértelmű, hogy a sok karakterből álló, számokat, kis- és nagybetűket, egyéb írásjeleket is tartalmazó, akár véletlenszerűen generált jelszavak a legbiztonságosabbak, a legnehezebben feltörhetők, ezek épp bonyolultságuk, megjegyezhetetlenségük miatt sokaknak nem „fekszenek”, ráadásul ha fel kell írni őket, az újabb adatbiztonsági rést jelenthet.

Az Atlas VPN egy, a jelszavak megjegyezhetőségét vizsgáló tanulmány alapján például a mondatok szavainak kezdőbetűiből összeállított (pl. Ez egy jó, 8 jegyű, bonyolult jelszó lesz – Eej8jbjl) jelszavakat ajánlja, melyek akár vetekednek is a véletlenszerűen generáltakkal. Hasonlóan jó lehet egy-egy hosszabb szó vagy kifejezés minden másod, harmadik írásjegyének összeolvasztása, mindenki kitalálhatja a saját mintáját.

Forrás: Atlasvpn.com
Kép(ek) forrása: Getty Images