Life Fehér Patrik 2023. 03. 21.

Száz napra víz alatti hotelbe költözött egy professzor

Fontos dologra hívja fel a figyelmet különös kísérletével egy kutató, miközben rekordot is dönt.

A Dél-Floridai Egyetem professzora, Joseph Dituri nem mindennapi kísérletbe kezdett március elsején. A Dr. Deepsea (Dr. Mélytenger) becenéven is futó szakember elhatározta, hogy száz napra a víz alá, jelen esetben az Atlanti-óceánba költözik, és ki sem mozdul onnan egészen június 9-éig. Mindezt egy víz alatti hotelben, a 9 méteres mélységben található Jules’ Undersea Lodge nevű helyen tölti.

A kísérlettel három legyet üt majd egy csapásra a férfi. Először is, megdönti a vonatkozó rekordot, melyet még 2014-ben állítottak fel 73 nappal, épp ugyanezen a helyen. Másrészt professzorként vizsgálni fogja azt, milyen hatással lesznek rá a megváltozott körülmények: több orvossal és tudóssal karöltve egy halom tesztet végeztetnek el vele, vizsgálva a fizikai és mentális változásokat is.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Joe Dituri (@drdeepsea) által megosztott bejegyzés

Nem könnyű ugyanis odalent az élet: a hotelben a földi légnyomás 1,6-szorosa tapasztalható, így tudják megakadályozni, hogy beszivárogjon a víz. Ezzel együtt azonban a csapat úgy sejti, a nagyobb légnyomáshoz a sejtek öt napon belül hozzászoknak, és így élve lassítható az öregedés, valamint kisebb eséllyel alakulnak ki az időskorhoz köthető betegségek.

Ezeken felül merülésével szeretné a környezet védelmére is felhívni a figyelmet Dituri, különös tekintettel a sérülékeny tengeri életvilágra. “Mindenre, amire szükségünk van az élet folytatásához, itt van a Földön. A rák ellenszere valószínűleg az óceánban van” – fogalmazott az 55 éves professzor.

Napjai nem telnek unalmasan: egy ablakon keresztül folyamatosan nézheti a vizet, de merülnek is le hozzá rendszeresen. Lent vannak könyvei, számítógépe és a kutatáshoz szükséges összes felszerelése, tehát elég mozgalmasan telik az idő. Programjairól bejegyzések formájában rendszeresen beszámol a saját Instagram-oldalán.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Joe Dituri (@drdeepsea) által megosztott bejegyzés

Forrás: Instagram/drdeepsea
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Getty Images